Rýže je semeno rostliny z rodu Oryza a na světě ji najdeme až v 25 druzích. Je nejdůležitější obilovinou světa a základní potravinou pro miliardy lidí. Statistiky uvádějí, že jako hlavní příjem potravy ji má přibližně čtvrtina obyvatel planety Země.
Proč může rýže způsobit zdravotní obtíže
Rýže však může být snadno kontaminována bakteriemi, zejména Bacillus cereus, což je běžná bakterie vyskytující se v půdě. Její spory, které přežívají i vysoké teploty při vaření, mohou v rýži přežívat a při nevhodném skladování produkovat toxiny, které vedou k zažívacím potížím. Konzumace rýže s těmito toxiny může způsobit příznaky jako bolesti břicha, průjem či zvracení.
VIDEO: Podívejte se, jak uvařit rýži podle kuchaře Romana Pauluse.
Jak správně vařit rýži
Pro snížení rizika kontaminace bakteriemi je důležité věnovat pozornost už samotnému vaření rýže. Doporučuje se rýži před vařením namočit a několikrát propláchnout, dokud voda není zcela čistá. Tento postup pomáhá odstranit nečistoty a případné škodlivé látky.
Rýži vařte v poměru zhruba 1,5 dílu vody na 1 díl rýže. Často se v této chvíli dodává i osolit, ale tady je na vašem zvážení, k čemu rýži budete podávat.
V asijské kuchyni se rýže nesolí, protože výraznost, pikantnost a slanost už v sobě mají jiné komponenty pokrmu, jako například různé omáčky.
Rýži podle druhu vařte 10–15 minut při nízké teplotě, přikrytou pokličkou, aby byla rovnoměrně uvařená.
Jak skladovat uvařenou rýži
Pro správné skladování rýže a minimalizaci rizika kontaminace postupujte podle následujících kroků:
- Rychlé zchlazení: Hned po uvaření rýži, kterou hned nezkonzumujete, zchlaďte. Můžete ji propláchnout studenou vodou, což urychlí ochlazení.
- Uložení v lednici: Rýži vložte do uzavřené nádoby a uchovávejte ji v lednici při teplotě do 5 °C.
- Nenechávat při pokojové teplotě: Rýži nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, neboť právě při vyšších teplotách se bakterie mohou rychle množit.
- Maximální doba skladování: Uvařenou rýži skladujte v lednici maximálně 4 dny. Ideální však je ji sníst do 24 hodin.
Jak je to s ohříváním rýže
Pokud rýži skladujete a chcete ji znovu konzumovat, je důležité ji před jídlem důkladně ohřát. Rýži byste měli ohřát na vysokou teplotu, aby se zahřála v celém objemu, což pomůže zničit případné zbylé bakterie.
Ohřívejte ji maximálně jednou, neboť opakované ohřívání zvyšuje riziko tvorby bakteriálních toxinů.
A co zamrazení rýže
Máte-li více rýže, než zvládnete sníst, můžete ji také zmrazit. Zde je ale třeba ji rychle zchladit, ideálně rozložením na tác. Zmrazenou rýži pak lze skladovat až 3 měsíce.
Před konzumací ji buď rozmrazte v lednici, nebo ji přímo ohřejte na vysokou teplotu, například v mikrovlnné troubě. Opět ale platí: Rýži nebo rýžová jídla však ohřívejte pouze jednou.
Jaké jsou příznaky otravy z rýže
Pokud sníte rýži kontaminovanou bakteriemi Bacillus cereus, mohou se u vás objevit příznaky jako průjem nebo zvracení již 1,5 až 6 hodin po jídle. Tyto příznaky bývají většinou mírnějšího rázu a obvykle vymizí během 24 hodin.
Jestliže však dodržíte zásady správné přípravy, skladování a rychlého ochlazení, můžete riziko potravinové otravy minimalizovat a rýži bezpečně konzumovat i další den.
Zdroj: vlasta.cz, wikipedia.org, vitalia.cz, ireceptar.cz, akcniceny.cz, kupi.cz, zdravi.inform.cz, sciencedirect.com, webmd.com