Správnou péčí o kuchyňská prkénka ze dřeva nejenže minimalizujete riziko zdravotních obtíží, ale také podstatně prodloužíte jejich životnost. Na dobře opečovávaném dřevěném prkénku se nejen dobře krájí, ale také skvěle vypadá a dá se využít třeba i k servírování pokrmů.

Zdroj: Youtube

Na myčku zapomeňte

Zcela zásadní je skutečnost, že myčka na nádobí a dřevo si nerozumějí. Vlivem vysoké teploty a dlouhého namočení může dřevo popraskat a nenávratně se poškodit. A chemie, kterou v rámci myčky často používáme, také není něčím, co by dřevěnému prkénku prospělo. Nedá se nic dělat, ale v tomto případě budete muset zkrátka přistoupit k ručnímu mytí.

Prkénko byste ovšem neměli zbytečně zdlouhavě máchat ve vodě, kterou akorát tak nasákne, a také byste na něm dlouho neměli nechávat zbytky potravin. K jeho mytí proto přistupte hned, jakmile to bude po použití možné. Životnost zkracuje také to, pokud ho budete vystavovat teplotním extrémům. Prkénko na krájení není určené k tomu, abychom na něj například odkládali hrnce právě odstavené z plotny apod.

Voda, ocet, citron

Po použití z prkénka odstraňte zbytky potravin a jemně ho omyjte pod teplou vodou. Používejte šetrné saponáty, ideálně na přírodní bázi. Velká dávka chemie totiž také není tím pravých ořechovým. Zbytky jídla neodstraňujte abrazivními drátěnkami, které by mohly prkénko vážně poškodit.

Asi tak jednou týdně, ale ideálně i častěji, je dobré přistoupit k důkladnější dezinfekci, která odstraní případné bakterie. Skvěle poslouží bílý ocet. Likviduje choroboplodné zárodky a eliminuje zápach. Stačí jím prkénko nastříkat, otřít houbičkou a omýt pod tekoucí vodou. Případných skvrn od jídla dokáže prkénko zbavit jedlá soda. Nasypte ji na dřevo poté, co jste na něj nastříkali ocet, a nechte několik minut působit. Následně omyjte za pomoci houbičky a teplé vody. K čištění se dá použít i citron.

Po umytí prkénko důkladně osušte utěrkou nebo papírovými utěrkami a nechte doschnout tak, aby kolem něj mohl cirkulovat vzduch. Kdybyste ho totiž uklidili vlhké, koledujete si o tvorbu plísní a množení mikroorganismů.

Olejová ochrana

Aby prkénko vydrželo co nejdéle, je vhodné ho asi tak jednou měsíčně natřít tenkou vrstvou oleje, která vytvoří ochranný film. K tomuto účelu se prodávají speciální minerální oleje určené na ošetřování dřevěných kuchyňských prkének a dalších dřevěných výrobků. Pokud se vám ale nechce nic takového kupovat, vystačíte si i s olivovým nebo kokosovým olejem.

Zdroj: vlasta.cz Martha Stewart Denishenry Realsimple

Související články