Vaření surovin ve vodě patří mezi základní kulinářské dovednosti, které se každý kuchař v domácích podmínkách musí naučit. Tato metoda otevírá dveře do světa přípravy široké škály pokrmů, včetně těstovin, obilovin, rýže, brambor a mnoha dalších.

Ačkoliv je technika vaření nezbytná pro každého, kdo chce umět vařit, obklopují ji různé mýty a nesprávné informace.

Zdroj: Youtube

Mýty, které o vaření vody kolují

Jedním z nejvíce zažitých mýtů je tvrzení, že přidáním soli do vody prodloužíme dobu vaření. Z pohledu chemie sice sůl mírně zvyšuje bod varu, ale množství soli, které běžně při vaření používáme, je tak nepatrné, že na celkovou dobu vaření nemá žádný vliv.

Další mýtus, který se naprosto rozchází s realitou, tvrdí, že studená voda dosáhne bodu varu rychleji než voda teplá. Pravda ale je, že teplá voda z kohoutku dosáhne bodu varu daleko rychleji než voda studená.

Jak co nejrychleji uvařit vodu:

Hrnec musí být zakrytý

Pokoušet se vařit vodu v odkrytém hrnci je podobné jako pokusit se běžet pozpátku do kopce. I když to možné je, proč si to zbytečně ztěžovat? Jednoduchým řešením je hrnec pevně přiklopit pokličkou, což vám ušetří několik cenných minut.

Zvolte širší a prostornější hrnec

Pro vaření vody použijte co nejširší možný hrnec. Díky tomu bude voda mělčí a větší část jejího povrchu bude v přímém kontaktu se samotným dnem hrnce, kde je teplota nejvyšší.

To umožní vodě vařit se podstatně rychleji. Tento přístup je ideální pro vaření menších kousků zeleniny, jako je chřest nebo mrkev. Pro vaření větších potravin, jako jsou brambory, které vyžadují více vody a prostoru, však tento způsob přípravy vhodný není.

Používejte méně vody

Naučte se používat pouze tolik vody, kolik je skutečně nutné. Pokud vaříte ovesnou kaši nebo jen jedno vejce, není třeba ohřívat dva litry vody.

Množství vody v hrnci je přímo úměrné času potřebnému k dosažení varu – méně vody znamená rychlejší vaření. Tento přístup se pozitivně projeví i na úspoře energie a sníží se tak vaše výdaje.

Zkraťte si vaření pomocí rychlovarné konvice

Ať už připravujete těstoviny, nebo brambory, použití vařící vody z rychlovarné konvice je nejrychlejší metodou, jak urychlit jejich vaření. I když těstoviny mohou být samy o sobě považovány za rychlý pokrm, tento trik vám umožní ještě víc zkrátit čas potřebný k jejich přípravě.

A platí to i v případě brambor. Pokud je přelijete vařící vodou z konvice, snížíte dobu vaření téměř na polovinu.

Zdroj: vlasta.cz, allrecipes, marthastewart.com

Související články