Pokud pravidelně v kuchyni odměřujete ingredience pomocí kuchyňského náčiní, je dobré mít po ruce tahák s přehledem měr a vah. Ten si můžete umístit na snadno dostupné místo, například na lednici nebo na vnitřní stranu dveří kuchyňské skříňky.

Je praktické vyhradit si pro odměřování konkrétní hrnek, lžíci nebo lžičku, u kterých přesně víte, jaký je jejich objem. Díky tomu bude množství použitých surovin vždy konzistentní.

Zdroj: Youtube

Jaký objem má naběračka a kolik je špetka soli

Určitě to znáte i z opačné strany – některé recepty udávají množství surovin nejen ve standardních jednotkách jako hrnky a lžičky (běžné například u sušeného droždí nebo prášku do pečiva), ale i v méně obvyklých jednotkách jako špetky nebo „ořechy“ (například máslo nebo sádlo).

Kolik to ale přesně znamená v gramech a mililitrech? Zde je obecný orientační přehled, který vám pomůže lépe se vyznat v měření a odměřování ingrediencí podle různých receptů.

  • Kávová lžička = 5 ml
  • Polévková lžíce = 15 ml
  • Standardní hrnek = 250 ml
  • Větší hrnek = 350 ml
  • Naběračka = 100 ml
  • Sklenka = 200 ml
  • Ořech másla = přibližně 10 g
  • Špetka soli = přibližně 1 g

Nejen sypké, ale i tekuté ingredience musíme vážit

Při vaření a pečení je často potřeba odměřovat nejen sypké, ale i tekuté ingredience, pro což můžeme využít obvyklé kuchyňské náčiní.

  • Když potřebujeme odměřit olej – vejde se na malou lžičku přibližně 5 gramů a na polévkovou lžíci 20 gramů.
  • V případě vody odměříme – malou lžičkou 4 gramy a polévkovou lžící 18 gramů.
  • U medu to bude – 6 gramů na malou lžičku a 36 gramů na velkou lžíci.

Pro větší dezert se hodí hrnek

Pro přípravu dezertu, u něhož potřebujete odměřit více mouky nebo jiných ingrediencí, se vyplatí použít klasický čajový hrnek. Do něj se vejde přibližně 135 gramů hladké mouky, 170 gramů hrubé mouky, 200 gramů moučkového cukru a 220 gramů krystalového cukru.

Když odměřujete tekutiny, vejde se do stejného hrnku 245 gramů vody, 250 gramů mléka, 360 gramů medu a 230 gramů oleje.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.czvareni.cz, Martha Stewart, časopis Gurmet,