Při čištění se zaměřte i na to, o jaký materiál jde. Není tak úplně jedno, zda se jedná o nerez, litinu, hliník, nebo měď. Zkuste postupovat podle tipů odborníků.

1. Nerezový hrnec

Před čištěním nechte nerezové hrnce a pánve vychladnout. „Materiál jako nerezová ocel se může při vystavení rychlým teplotním změnám zkroutit,“ říká Kathy Cohoon z úklidové firmy. Co radí?

  • Opláchněte pánev nebo hrnec v teplé vodě se saponátem a vydrhněte neabrazivní houbičkou.
  • Chcete-li uvolnit přilepené jídlo, přidejte do pánve více mýdlové vody a přiveďte k varu na sporáku. „Tenhle trik pomůže uvolnit všechny zbytky,“ říká Kathy Cohoon. Pak použijte běžné kuchyňské náčiní, abyste je seškrábli.
  • Na skvrny od přepáleného oleje pomůže malé množství horké vody smíchané s jedlou sodou.
  • Nechte nádobí vychladnout, než ho znovu vydrhnete neabrazivní houbou a teplou mýdlovou vodou.
  • Důkladně osušte měkkým hadříkem, aby nedošlo k poškrábání nebo rezivění.
Zdroj: Youtube

2. Nepřilnavý hrnec

Mezi nepřilnavé nádobí patří například teflon či keramika. Výhoda nepřilnavého materiálu spočívá v tom, že se obvykle snáze čistí, protože na něm neulpí tolik zbytků. Ovšem musíte je po použití co nejdříve umýt. „Čím déle necháte pánev nebo hrnec se zbytky stát, tím je pravděpodobnější, že se zbytky přilepí a půjdou hůře pryč,“ říká Kathy Cohoon. Podle ní je nejlepší mýt tyto materiály ručně, aby vysoké teploty a přípravky na mytí nádobí v myčce nepoškodily povrch.

  • Opláchněte a vytřete pánev teplou mýdlovou vodou pomocí houbičky nebo hadříku. Používejte neabrazivní prostředky, tedy žádné drátěnky nebo kovové škrabky.
  • Na připálené jídlo můžete použít speciálně vyrobenou pastu z jedlé sody a vody. „Do této směsi namáčejte neabrazivní houbičku a čistěte. Po dokončení opláchněte,“ říká Kathy Cohoon.
  • Chcete, aby byla nepřilnavá vrstva co nejdéle nepřilnavá? Po zaschnutí ji lehce potřete tenkou rovnoměrnou vrstvou oleje. Pak setřete čistou papírovou utěrkou.

3. Keramický hrnec

Keramické pánve s nepřilnavým povrchem mají podobné požadavky na čištění jako jiné typy pánví s nepřilnavým povrchem, proto používejte pouze neabrazivní nástroje a čisticí prostředky. „Stejně jako nerezové hrnce by se keramika měla před mytím nechat vychladnout,“ říká expertka.

  • Použijte neabrazivní houbu k lehkému vydrhnutí pánve teplou mýdlovou vodou.
  • Pokud zůstaly v hrnci nebo na pánvi zbytky jídla, naplňte je teplou vodou se saponátem a nechte nasáknout.
  • Připálené potraviny odstraňte měkkou vlhkou houbou namočenou v jedlé sodě a opláchněte čistou vodou.

4. Měděný hrnec

Měděné nádobí patří k nejluxusnějším a taky nejdražším, proto ho moc lidí doma nemá. Měď se ale moc nehodí pro přímý kontakt s potravinami, proto se obvykle vnitřek vyrábí z nerezi nebo je vnitřní část vybavená nepřilnavým nástřikem. Jak tedy čistit měď?

  • Opláchněte hrnec teplou vodou, abyste odstranili zbytky, vydrhněte neabrazivní houbou a jemným mýdlem na nádobí a opláchněte.
  • Pro silně znečištěnou měď doporučuje expertka Katy Cohoon směs citronové šťávy a jedlé sody. Před aplikací na zašlý povrch se ujistěte, že jste vše dobře promíchali. K otírání kruhovým pohybem použijte neabrazivní houbičku.
  • Překvapivým pomocníkem může být i kečup, kterým můžete odstranit skvrny z měděného nádobí. „Namažte kečup na pánev a použijte buď měkký hadřík, nebo neabrazivní houbičku a krouživými pohyby přejíždějte po nádobí,“ doporučuje Katky Cohoon. Pak samozřejmě opláchněte teplou vodou a osušte.

5. Hliníkový hrnec

Hliníkové nádobí nepatří do myčky. Pokud jste to už přece jen zkusili, na povrchu nádobí se objeví našedlá a někdy až černá vrstva. Jak tyhle nehezké barvy z nádobí odstranit? „Použijte pastu z jedlé sody a citronové šťávy nebo octa. Tmavý povlak na nádobí nejlépe odstraní kyselé roztoky,“ říká Meredith Abbott, kulinářská ředitelka společnosti Sur La Table. Jedlá soda by měla uvolnit odolné skvrny a jídlo bez poškrábání povrchu hliníku. Pak umyjte přípravkem na nádobí, teplou vodou a měkkou houbou a opláchněte čistou vodou.

6. Litinový hrnec

Stejně jako některé jiné typy kovů se i litina může zkroutit, pokud se umyje dříve, než vychladne. „Litinové nádobí nenechte nasáknout, může to vést k rezivění,“ říká Kathy Cohoon.

  • K mytí hrnců použijte teplou vodu, přípravek na nádobí a neabrazivní houbičku.
  • „U silně znečištěných litinových pánví nebo hrnců naneste na varnou plochu několik lžic hrubé soli,“ doporučuje Meredith Abbott. „Použijte čistou papírovou utěrku a pak pomocí soli odstraňte zbytky jídla.“
  • Po umytí zahřejte litinový hrnec na sporáku, aby se vysušil, poté pomocí papírové utěrky rozetřete tenkou vrstvu oleje rovnoměrně po varné ploše.

7. Kameninový hrnec

Protože kamenina může při vystavení dramatickým změnám teploty prasknout, nechte tohle nádobí před mytím vychladnout. „Na rozdíl od mytí jiných pánví se ale musíte vyhnout použití přípravku na mytí nádobí, protože se může absorbovat do kameniny, což by mělo vliv na pokrmy, které v nádobí budete připravovat,“ říká Cohoon. K odstranění připálených zbytků použijte škrabku nebo jiné měkké kuchyňské náčiní. Pak nylonovým kartáčem umyjte pánev pastou z jedlé sody a vody.

Zdroj: vlasta.cz marthastewart.com

Související články