Pouze dvě ingredience vám stačí k výrobě domácího poctivého jogurtu. Bude jemnější, krémovější a bohatší než kterýkoli z obchodu. Vše, co potřebujete, je kvalitní mléko, malé množství zahuštěného jogurtu a trochu trpělivosti, abyste mohli začít. Jakmile budete mít úspěšnou várku prvního jogurtu za sebou, můžete použít tento jogurt pro další várky.

Zdroj: Youtube

Jak vyrobit jogurt

Jogurt se vyrábí fermentací mléka zdravými bakteriemi mléčného kvašení. Fermentační proces produkuje kyselinu mléčnou, která je zodpovědná za chuť a texturu jogurtu. Jogurt se nejčastěji vyrábí z kravského, kozího a ovčího mléka.

Jogurt vs. řecký jogurt

Řecký jogurt se vyrábí tak, že se jogurt cedí přes plátno nebo papír, dokud se neoddělí syrovátka a nezbude vám hustší, trochu pikantnější jogurt.

Tento typ jogurtu má vyšší podíl bílkovin. Řecký jogurt se skvěle hodí do smoothies, zatímco běžný bílý jogurt je ideální k jídlu s ovocem a třeba granolou.

Použít nízkotučné nebo netučné mléko?

Jogurt s plnotučným mlékem bude mnohem bohatší a krémovější, ale pokud dáváte přednost nízkotučnému nebo netučnému jogurtu, můžete použít obě mléka, a přitom postupovat podle stejných pokynů.

Co budete potřebovat

Budete potřebovat 1 litr ideálně 2% mléka a 3 lžíce obyčejného bílého nízkotučného jogurtu. Dále si přichystejte velký hrnec, zavařovací skleničky (nejlépe šroubovací) a teploměr.

Postup výroby jogurtu

Krok 1

Zahřejte mléko, poté ochlaďte. Nalijte mléko do hrnce na plotnu, která je středně rozpálená. Vařte, dokud nedosáhne mléko 180 stupňů Celsia, to zjistíte pomocí potravinářského teploměru s okamžitým odečtem. Občas míchejte, abyste mléko nepřipálili, zhruba 5–7 minut. Nechte vychladnout na asi 45 stupňů Celsia.

Krok 2

Smíchejte dohromady 1 hrnek mléka a jogurt. Vmíchejte do zbývajícího mléka. Jogurt dejte do skleniček až po okraj, dobře uzavřete. Zabalte do utěrky a vložte do jiného hrnce nebo skleněné mísy. Nechte pak nerušeně stát na teplém místě při pokojové teplotě, dokud jogurt nezíská konzistenci pudinku. Obvykle to trvá 5–8 hodin nebo ho nechte zrát přes noc. Čím déle ho tak necháte, tím bude hustší a taky kyselejší. Hotový jogurt nechte úplně vychladnout a pak ho dejte do lednice ke ztuhnutí.

Jak dlouho vydrží domácí jogurt?

Při správném skladování ve vzduchotěsné nádobě by měl domácí jogurt vydržet v lednici týden až dva týdny. Nedoporučujeme ho zmrazovat, protože po rozmrazení může změnit strukturu.

Jak zahustit domácí jogurt?

Jednoduše vložte jogurt do sítka vyloženého několika vrstvami gázoviny nebo papírových utěrek a sítko položte na misku. Nechte uležet v lednici 24 až 48 hodin, poté tekutinu vylijte. Zůstane vám hustší jogurt, více podobný řeckému jogurtu.

Proč domácí jogurt není kyselý?

Pokud váš domácí jogurt není tak kyselý, jak byste chtěli, zkuste ho fermentovat o několik hodin déle. Čím déle necháte kultury aklimatizovat, tím kyselejší jogurt bude.

Zdroj: vlasta.cz, marthastewart.com, cooking.nytimes.com, foodandwine.com

Související články