Ty pravé a lahodné jahody jsou k mání jen dva až tři měsíce v roce. Rozdíl v chuti i ve vůni je obrovský, ostatně jeden z hlavních pilířů slow foodu říká, že přirozené je konzumovat ovoce a zeleninu v době, kdy skutečně v daném regionu dozrávají. A právě jahody patří mezi typické sezonní produkty, jejichž čas právě teď přichází.

VIDEO: Jak správně zamrazit jahody? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Vyřeší to mrazák

Velkou nevýhodou jahod je, že se rychle kazí a v lednici nevydrží dlouho. Všeobecně se doporučuje sníst jahody do dvou dnů po sklizni. Pokud ale nestihnete svou úrodu zkonzumovat čerstvou, zamrazte ji.

Mražené jahody pak můžete použít po celý rok do bublanin, koláčů, knedlíků, ale i pro přípravu koktejlů, freshů a smoothie. Ze své úžasné chuti totiž nic neztratí. Pokud je ovšem zamrazíte tak, jak se má. Správně zmrazené jahody by vám měly vydržet v mrazáku 8 až 12 měsíců, aniž by ztratily svou chuť a vůni.

Ne všechny jahody se k zamrazení hodí

Na mražení se hodí tmavě červené, pevné a plně zralé plody, rozhodně ne ty přezrálé. Nejdříve tedy odstraňte z vaší jahodové várky plesnivé a poškozené jahody. Musíte ale počítat s tím, že po rozmrazení budou jahody trochu tmavší a budou mít mnohem měkčí texturu. Pokud je ale zamrazíte správně, můžete leccos vychytat.

Nechte je usušit

Jahody omyjte opatrně pod tekoucí vodou, nikdy je nemáčejte v misce, ztratily by tak svoji unikátní chuť a vůni. Ideální je použít síto, se kterým párkrát zatřepete, aby se jahody úplně opláchly. Zelené korunky jahod otrhejte až poté, co jahody necháte důkladně okapat.

Pokud byste jahody umývala bez stopek, voda by se mohla dostat dovnitř plodů a znehodnotila by je. Potom jahody nechte uschnout na rozprostřené papírové utěrce.

Zamrazte je nejprve odděleně

Aby se vám jahody v mrazáku nepřilepily jedna k druhé, je nutné je předzamrazit.

  1. Okapané a zcela suché jahody rozprostřete na tác.
  2. Přikryjte je alobalem.
  3. Dejte je asi na hodinu do mrazáku.

Každá jahoda se tak mrazem obalí, a když je potom uložíte do sáčku nebo krabičky s víčkem, už se k sobě nepřilepí. S takto zmrazenými jahodami se lépe pracuje, můžete je použít jednotlivě a podobně jako jahody čerstvé, třeba jako ozdobu do nápojů a sladkých dezertů.

Krájené či drcené jahody

Jahody se také dají mrazit krájené, pokud víte, že je v této podobě budete potřebovat. Pokrájejte je ještě před mražením a pak postupujte stejně jako u celých plodů. Další možností, jak jahody zmrazit, je nadrtit je, ať už s cukrem, nebo bez.

  1. Jahody nakrájejte do misky a na litr ovoce přidejte 1/2 hrnku cukru.
  2. Jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Pak jahody lehce rozdrťte vidličkou, podle toho, jakou konzistenci si přejete zamrazit.
  4. Nakonec směs lžící přendejte do plastové nádoby, dobře uzavřete a dejte do mrazáku. Nebo je uskladněte jako jahodovou „tlačenku“ ve folii, dřeň se vám pak bude lépe odkrajovat.

Zalijte je sirupem

Další možností je zalít celé nebo pokrájené plody cukrovým sirupem. Ten připravíte svařením vody s cukrem v poměru 1 díl vody na 4 díly cukru. Hustým sirupem pak zalijte jahody v misce a dejte je zmrazit. Vydrží vám půl roku a využít je můžete na přípravu náplně do koláče nebo jako přeliv na zmrzlinu, palačinky nebo lívance.

Ledové jahodové kostky

Menší jahody nebo jejich půlky můžete zamrazit zalité vodou ve formičkách na led a použít je potom jako ledové okrasné kostky do drinků. Zároveň si můžete z jahod připravit rovnou sorbet, nanuk nebo zmrzlinu a zamrazit tak hotový jahodový produkt. Počítejte ale s tím, že jahodová zmrzlina, i když ji vyrobíte v domácím zmrzlinovači, nebude tak našlehaná jako ta z obchodu.

Co jste o jahodách nevěděla?

  • Staří římští lékaři věřili, že hojná konzumace jahod ulevuje příznakům melancholie, zabraňuje mdlobám a usazování ledvinových kamínků, zmírňuje horečku, dnu a nemoci krve, jater a slinivky.
  • Ve středověku se jahoda často vytesávala jako zakončení sloupů nebo oltářních sloupků coby symbol dokonalosti.
  • V Bavorsku se dlouho uchovával zvyk uvazovat začátkem léta na rohy dobytka košíčky s lesními jahodami jako obětinu skřítkům. Ti drželi ochrannou ruku nad dobytkem, který pak měl hojnost mléka a zdravá mláďata.
  • Madame Tallienová, proslulá na dvoře císaře Napoleona, se ráda koupávala ve šťávě z jahod. Na jednu lázeň jich padlo až 11 kg.
  • V Belgii ve Vépionu poblíž Namuru je muzeum věnované pouze jahodám.
  • Ve Francii se podávala jahodová polévka se zakysanou smetanou, brutnákem a cukrem novomanželům, neboť jahody jsou považovány za afrodiziakum.
  • Jahodové tóny najdete například v parfémech Miss Dior Chérie, Ralph Wild by Ralph Lauren a Strawberries and Champagne od Victoria’s Secret.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz, časopis Gurmet