Kvíz: Vyznáte se ve světové gastronomii? Co je to miso, paella nebo mantu

Trocha historie

Jídlo je kulturně-společenský fenomén a už staří Řekové věnovali tématu kuchyně, pokrmům a chuti velkou pozornost. Jídlo nepovažovali pouze za nutnost, která je udržuje při životě, ale především za zdroj radosti a potěšení. Nejoblíbenější zábavou bývalo pořádání obrovských hostin v blízkosti chrámů pod širým nebem, kde Řekové po celý den polehávali, uzobávali a popíjeli vino. I pro Římany mělo jídlo velký význam a uvědomovali si, že pohostinnost a stmelování komunit je důležité.

Nejdelší historii spojenou se stolováním má zřejmě Čína, zmínky o čínské kuchyni pocházejí už z období starověku. Číňané byli velice kreativní, pokud jde o úpravu jídla, a dodnes je jejich kuchyně založená na nevšedních kombinacích.

Trendem je zážitková gastronomie

Jídlo mělo souvislost i s náboženstvím, ať už to byla kuchyně křesťanská, židovská, islámská či hinduistická. Každá země má své tradiční pokrmy, které obohacují světovou gastronomii. A co je v současné době populární v gastronomii? Fine dining, neboli zážitková gastronomie. Ta nestojí jen na konkrétním pokrmu, jde také o jeho skladbu, kombinace a servírování. Vlastně jde o detaily, které z jídla vytvářejí mistrovské dílo.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta Gastronomie – Wikipedie (wikipedia.org)

Související články