Muškátový oříšek je výrazné aromatické koření s ostrou, poněkud palčivou chutí. Není to v pravém slova smyslu ořech, ale jádro pecky plodu tropického stromu jménem muškátovník vonný, který pochází z indonéských Moluk, známých také jako Ostrovy koření. V malém množství má blahodárné účinky na zdraví, povzbuzuje náladu a chuť k jídlu a pomáhá při dně a revmatismu.

Zdroj: Youtube

Typická pikantní chuť

Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech. Je nedílnou součástí perníkového koření, ve kterém se snoubí se skořicí, hřebíčkem, badyánem, anýzem či zázvorem. Veškeré toto koření může v pokrmech muškátový oříšek z části nahradit. Zároveň ho najdeme ve směsi kari nebo ve směsi koření garam masala, oblíbené v indických a jihoasijských pokrmech.

Kde všude je muškátový oříšek třeba?

Muškátovým oříškem se ochucuje maso, ryby, omáčky, bešamel a polévky, používá se na dochucení sýrových pokrmů (fondue), těstovin, rýže nebo čajového pečiva. Špetka muškátového oříšku dodá pikantní příchuť také špenátu, mangoldu, květáku nebo růžičkové kapustě. Vhodně se kombinuje také s novým kořením a bobkovým listem. Bývá často součástí paštik, klobás a salámů. Příjemně aromatizuje zeleninové šťávy, mléčné nápoje, punče, svařené víno a koktejly.

Které koření muškátový oříšek téměř stoprocentně nahradí, aniž by výsledný pokrm utrpěl chuťovou újmu?

1. Muškátový květ

Muškátový oříšek pochází ze semene neboli ořechu, zatímco muškátový květ tvoří vnější obal tohoto semene. Muškátový květ je oříšku chuťově velmi blízký, i když je o něco aromatičtější, proto je třeba s ním zacházet opatrně. Můžete ho použít místo oříšku třeba ve vaječném koňaku i ostatních likérech, ale i jako dochucovadlo sušenek a sladkých koláčů.

2. Skořice

Tato dvě koření jdou ruku v ruce a je jen velmi málo jídel, kde nejsou v receptu doporučena obě, alespoň co se dezertů týče. Pokud vám ale dojde muškátový oříšek, skořice v poněkud větším množství ho dokáže nahradit. Dejte pozor na její štiplavou chuť, a pokud budete chtít muškátový oříšek skořicí plnohodnotně nahradit, pracujte přibližně s polovičním množstvím. Přidat můžete koneckonců vždy!

3. Zázvor

Mletý zázvor pochází ze sušeného kořene zázvoru, který je velice pikantní a jen málo sladký. Proto se také zázvor sám o sobě často kombinuje s nějakým sladším kořením. Pokud tedy použijete zázvor ve sladkém receptu jako náhražku muškátového oříšku, použijte jen asi jednu čtvrtinu množství, které je v původním receptu uvedeno. Pro slané recepty pak můžete použít zázvor v poměru 1:1 vůči muškátovému oříšku. Zázvor se hodí do bešamelové omáčky na těstoviny nebo do hutné smetanové omáčky ke steaku. Když nahradíte čerstvý zázvor sušeným, 1 polévková lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru odpovídá 1/4 čajové lžičky sušeného.

4. Hřebíček

Mletý hřebíček je dostatečně sladký a jako náhražka muškátového oříšku proto funguje skvěle. Přitom má jakýsi peprný podtón, takže v receptu raději použijte polovinu doporučeného množství. Hřebíček se hodí do sušenek, koláčů a asijských pikantních pokrmů.

5. Nové koření

Jde o směs tří koření – skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Nové koření je oblíbené v různých sladkých a slaných pokrmech. Má mírně pikantnější chuť a je běžnou ingrediencí v mnoha světových receptech. Když vám doma bude chybět muškátový oříšek, nové koření ho směle nahradí v poměru 2:1.

6. Anýz

Typickou pižmovou sladkost muškátového oříšku skvěle nahradí také anýz. Hodí se k použití při přípravě dezertů a sladších pokrmů.

7. Černý pepř

Zvláště v kombinaci s hřebíčkem jsou zrnka černého pepře perfektní náhražkou muškátového oříšku. Můžete ho použít do omáček, masových kuliček a naložit v něm steaky.

8. Kajenské koření

Kajenské koření obsahuje černý pepř, římský kmín, česnek, cibuli, papriku, kajenský pepř, tymián, oregano a hořčičný prášek. Můžete jím nahradit muškátový oříšek, ale pouze ve slaných jídlech a raději použít jen špetku.

Zdroj: vlasta.cz marthastewart.com

Související články