Proč si dávat pozor a ovoce či zeleninu (i tu ze zahrádky) před konzumací umýt? Na plody se totiž můžou dostat bakterie, například ze znečištěné vody, kterou používáte na zalévání či hnojení. Obezřetnost je zapotřebí také v případě balených kusů nakrájených kusů ovoce, u nichž nevíte, jak je skladovali a zpracovali. Kromě bakterií můžou na ovoci a zelenině číhat i pesticidy, což hrozí téměř vždy, když kupujete potraviny v nebio kvalitě.

Žádné zkratky v kuchyni

Přiznejte si, že i vy jste někdy mávli rukou nad ledovým salátem, a místo abyste ho umyli, jen jste odstranili vnější listy. Možná jste taky slyšeli, že když ovoce nebo zeleninu umyjete, ohrozí to jejich chuť a texturu. A proč vlastně mýt ovoce, když nebudete jíst slupky? Vysvětlíme, proč některé druhy ovoce či zeleniny vyžadují před konzumací zasyrova nebo před vařením pečlivé opláchnutí.

Domácí bylinky

Čerstvé bylinky (jako je petržel, šalvěj, tymián a bazalka), které jste si vypěstovali na zahrádce nebo na okenním parapetu, jsou opravdu krásné na pohled, nádherně voní a jsou chutným doplňkem mnoha jídel. Ale to, že jste se o ně láskyplně starali, ještě neznamená, že jsou absolutně čisté. Víte, kolik zvířátek je může na zahrádce okusovat nebo kolik ptáků na nich zanechá svou stopu či se v lístcích usadí prach? I bylinky můžou být špinavé, proto je před použitím dobře omyjte. Stačí je opláchnout pod studenou tekoucí vodou, pak vytřepat dosucha nebo je můžete trošku otřít papírovou utěrkou.

Meloun

Nebudeme diskutovat, zda je meloun ovoce, nebo zelenina, každopádně meloun patří do čeledi tykvovitých a stejně jako ostatní druhy tykvovité zeleniny, roste i meloun na zemi. Jeho pevná kůra chrání vnitřní dužinu před nečistotami a mikroorganismy. Pokud ale meloun před rozkrojením řádně neumyjete, můžete do melounu zanést bakterie. Bakterie se přichytí na čepel nože z povrchu špinavého melounu a projdou melounem, jakmile provedete řez, a kontaminují každý plátek. Před krájením nebo loupáním meloun opláchněte pod tekoucí vodou – samozřejmě bez mýdla –, a vydrhněte čistým kartáčkem.

Zdroj: Youtube

Ledový salát

Pokud upravujeme tepelně listovou zeleninu, pak teplo zničí celkem snadno škodlivé mikroorganismy, které na zelenině číhají. Jenže ledový salát se téměř vždy konzumuje syrový, proto je důležité jej před konzumací umýt. A i když plánujete, že třeba hlávkový salát budete grilovat (i to někdo dělá), pořád je lepší ho nejdřív umýt. Před konzumací tedy ledový salát opláchněte, podobně jako jakýkoli jiný druh listové zeleniny. Odstraňte vnější listy a zbylé listy opláchněte pod studenou vodou. Můžete použít odstředivku na saláty.

Houby

Existuje obecný mýtus, že by se houby neměly mýt, protože nasáknou vodou. To není pravda – houby ve skutečnosti absorbují velmi málo vody, protože samy o sobě obsahují až 90 procent vody. Houby byste měli jemně očistit, aby se odstranily zbytky například hlíny, protože rostou přímo z půdy. Není třeba nic zdlouhavého. Jemně je ponořte do misky se studenou vodou, rukou je opláchněte, abyste uvolnili nečistoty. Pak je vyndejte a čistou bavlněnou utěrkou osušte.

Zelí

Vnější vrstva se nejí, listy jsou tužší, a navíc nevzhledné, takže se automaticky odstraňuje. Proč tedy zelí omývat? Má to dobrý důvod. Uvnitř zelí mohou být červi nebo jiný hmyz, takže to raději neriskujte a zelí umyjte. Odstraňte vnější listy, pak zelí nakrájejte na měsíčky a opláchněte v cedníku pod tekoucí vodou. Vytřepejte co nejvíc dosucha.

Kiwi

Možná nikoho takového neznáte, ale jsou lidé, kteří si pochutnají i na chlupaté slupce od kiwi. A ano, je jedlá, a dokonce se doporučuje, aby se nevyhazovala, protože je plná vlákniny a vitaminu C. Když se naučíte jíst kiwi i se slupkou, bude snazší si nosit kiwi jako svačinu i do práce, protože ho nebudete muset krájet. Předtím ale slupku omyjte, abyste ji zbavili potenciálně škodlivých bakterií.

Zdroj: vlasta.cz, marthastewart.com, netoxickadomacnost.cz, skinnyms.com

Související články