Palmový olej je velmi všestranným produktem, jeho výhodami jsou také stálost, odolnost a schopnost konzervace. Proto není divu, že je tak často využívaný. Co se jídla týče, nachází se například ve sladkostech, v brambůrkách, mražené pizze a dalších potravinách. Výjimkou ale není ani v zubní pastě, ve rtěnkách, šamponech či deodorantech.
Získává se z plodů tropického stromu jménem palma olejná. Tyto stromy se nacházejí nejen v Africe, ale také v Asii nebo v Jižní a Severní Americe. Největším producentem palmového oleje je ovšem Indonésie a Malajsie.
VIDEO: Skoro všude, kde je psáno rostlinný tuk, je palma, říká lékařka Marie Skalská. Výrobci podle ní chtějí hlavně prodávat, o naše zdraví jim nejde. Palmový olej totiž obsahuje skoro z 1/2 nasycené mastné kyseliny, které mohou za „špatný cholesterol“.
Hrozba pro všechny
Mnozí výrobci se ovšem v posledních letech rozhodli palmový olej ve svých produktech nahradit jiným rostlinným olejem a na obaly píší hrdé – bez palmového oleje. Důvodem je právě původ takzvaného „palmáče“ a dopady jeho získávání na životní prostředí. Palmový olej je totiž jedním z hlavních důvodů, proč dochází k masivnímu odlesňování planety. Lidé totiž kácí pralesy, aby udělali místo palmovým plantážím. V důsledku toho přicházejí o domov mnohá zvířata a mezi nimi i ohrožené druhy jako nosorožec sumaterský nebo orangutan.
Deník Guardian v minulosti informoval, že na Borneu přišlo během šestnácti let o život 100 tisíc orangutanů. Vznik plantáží dále produkuje velké množství skleníkových plynů, což přispívá ke změně klimatu. V neposlední řadě je s pěstováním palem olejných spojeno také vykořisťování pracovníků i problém dětské práce.
Alternativu vymysleli ve Skotsku
Není proto divu, že se vědci zabývají tím, jak tuto levnou surovinu, která ovšem lidstvo i zvířata přichází pěkně draho, nahradit něčím, co bude mít podobné vlastnosti. BBC před časem informovala o tom, že se to povedlo skotskému výzkumnému týmu.
Jimi objevená rostlinná alternativa palmového oleje nese název PALM-ALT. Podle členů týmu je o 70 % šetrnější k životnímu prostředí a také zdravější pro člověka – obsahuje totiž o 80 % méně nasycených tuků a o 30 % méně kalorií. Zároveň prý chutná stejně a zachovává si i stejnou texturu a vlastnosti. Vyrábí se z vedlejšího produktu lněného průmyslu, z přírodní vlákniny a z řepkového oleje. Vědci mají na látku patent a jednají s potenciálními výrobci. Nejprve z oblasti pekárenského zboží.
Zdroj: BBC Starsinsider Econea Wikipedia World Wildlife Fund Guardian