Zatímco v minulém osmém díle se porotci Josef Maršálek a Michaela Landová shodli na tom, že nikoho nevyřadí, devátý díl přinesl úskalí, a to vyřazení hned dvou soutěžících najednou. Navíc jen krůček před velkým finále. Jak souboj probíhal?

Zdroj: Youtube

Osobní výzva ve znamení pie art

Protože každý cukrář musí být nejen zručný, ale měl by mít i estetické cítění, připravili si porotci pro soutěžící v tomto díle samé umělecké výzvy. Osobní výzva se nesla ve znamení pie art. „Jedná se o vysoce kreativní disciplínu, kdy chceme nejen chutný křupavý koláč, ale zároveň také krásně nadekorovaný,“ přiblížil zadání Josef Maršálek, kterého doplnila Míša Landová s tím, že se jedná v podstatě o umění na koláči.

Soutěžící měli volnou ruku a během dvou hodin museli zvládnout nejen přípravu těsta a náplně, ale i vytvoření originální dekorace. Zaměřili se hlavně na techniky jako vyřezávání, skládání a vykrajování.

Co se týče chuťových kombinací, vedle tradičních jablečných a dýňových náplní se objevily i neobvyklé varianty s maracujou a tvarohem nebo s pistáciemi a zeleným čajem matcha. Nejvíce porotě zachutnal koláč od Romana a Terezy.

Chuťově byla porota celkově spokojená, u uměleckého zpracování však pocítila lehké zklamání. „Čekal jsem vizuální podívanou, různé druhy těst. Dalo se vyřezávat, vrstvit, použít tvarování, proplétání, použití barev. Myslím, že těch možností tam bylo určitě mnohem více, než jsme viděli,“ zhodnotil Josef Maršálek.

Technická výzva formě ve muzikálových řezů

Technická výzva se nesla v duchu hudby. Míša Landová totiž pro soutěžící připravila zadání na řezy Muzikál se dvěma druhy krémů, čokoládovou ganáží a dekorací not.

V průběhu devadesáti minut se tak účastníci museli vypořádat nejen s neznámým receptem, ale také s komplikovaným postupem přípravy. Porota kladla důraz na správnou přípravu krému, pečení těsta, dokonalé pokrytí polevou, zvládnutí aplikace dekorací pomocí transferové fólie a také pečlivě sledovali techniku svinutí rolády a (ne)přítomnost vzduchových bublin. Nejhůře pak porota zhodnotila roládu Kláry a Terezy.

Kreativní výzva inspirovaná oblíbeným obrazem

V poslední, kreativní výzvě dostali soutěžící za úkol vytvořit dort ve stylu obrazu svého oblíbeného malíře, a to během tří hodin. Tím vznikla pestrá sbírka dortů, která reprezentovala širokou škálu uměleckých směrů.

Úkolem bylo ztvárnit díla pomocí jakékoli techniky, s výjimkou přímého přetisku. „Chceme, aby se tím obrazem pouze inspirovali,“ zdůraznil Josef Maršálek. Porotci tuto výzvu označili za jeden z vrcholů cukrařiny.

Zatímco Tereza aplikovala na svůj pistáciově-karamelový dort motiv od Banksyho, Kristýna se inspirovala Jindřichem Štyrským a vytvořila dekor na dortu s ořechovým a makovým korpusem.

Klára ozdobila svůj dort borůvkovou ganáží a krémem z lemon curd ve stylu slavné Velké vlny od Hokusaie Kacušiky. Vojta zvolil pro svůj dort kombinaci krému yuzu a sezamového krokantu, inspirovaného impresionistickým Monetovým dílem Východ slunce.

Roman přetvořil Picassovu Bustu ženy do jedlé formy s použitím švýcarského krému, kokosu a mangového pyré, za což si vysloužil pochvalu za dodržení kubistického stylu i netradičního tvaru dortu.

Dva ze soutěžících museli z kola ven

Soutěž opustily Klára a Kristýna. I když se jim většinou v pořadu dařilo, tento díl pro ně nebyl nejúspěšnější. „Jsem dojatá, chtěla jsem do finále, těšila jsem se a chtěla jsem, aby moje rodina viděla, jak peču,“ řekla se slzami v očích Kristýna během závěrečné řeči. 

„Bavilo mě úplně všechno, poznala jsem tady Kristýnu, staly se z nás parťačky a shodou náhod jsme spolu i vypadly,“ dodala Klára. A co na to porota? Obě jsou skvělé cukrářky a pekařky. Dostat se do devátého dílu je neuvěřitelná událost, která by se měla oslavit,“ řekl k vyřazeným soutěžícím porotce Josef Maršálek. Do finále se tak dostávají Vojta, Roman a Tereza.

Zdroj: Vlasta.cz, Peče celá země, Česká televize

Související články