Známé pořekadlo praví – sto lidí, sto chutí. Ačkoli by se všichni čeští prezidenti nejspíš na mnoha věcech neshodli, v jednom jsou si podobní – všichni upřednostňují českou kuchyni

Současný prezident Petr Pavel za svůj život ochutnal mnoho světových kuchyní. Když sloužil v armádě, byl zvyklý stravovat se velmi skromně. Zažil ale také období, kdy působil v NATO, a tam si zase navykl na vybranější pokrmy. Minulé roky samozřejmě jeho stravovací zvyklosti velmi ovlivnily. 

Česká kuchyně vede

O tom, jaké chutě má Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová, promluvil ředitel gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky Michael Vevera. „Prezidentský pár má rád českou kuchyni, ale rádi ochutnají i mezinárodní speciality,“ řekl v rozhovoru pro Toprecepty. Pokud se podává dezert, pak prezident preferuje jakýkoli s tvarohem. 

Zelňačka s tajnými přísadami

Eva Pavlová tvrdí, že je její manžel vděčným strávníkem, který se nebojí ochutnat cokoli. Jeho nejoblíbenějším jídlem je zelňačka, kterou mu ráda vaří. Má svůj tajný recept, který ale alespoň z části odhalila. Nejenom že do polévky přidává kvalitní klobásu, ale také dvě neobvyklé suroviny – škvarky a nakrájené sušené švestky

Jako pejsek a kočička

Prezident se v podcastu Příběh svěřil, že je sám vášnivým kuchařem. „Vařím rád, ale žena říká, že vařím jako pejsek s kočičkou. To se však nevylučuje. Na recepty moc nedám, vařím podle vnímání.“ Prezident Pavel říká, že má rád boloňské špagety, které se podle něj dají připravit na sto způsobů. Dále si rád pochutná na dobrém burgeru a k pití má nejraději pivo. „A to bez ohledu na pořadí, ve kterém je podáváno,“ zmínil. 

Oblíbená jídla bývalých českých prezidentů

  • Miloš Zeman: Lékaři nad jeho jídelníčkem často žasli, on si z toho ale těžkou hlavu nedělal. Miloš Zeman měl rád zabijačkový talíř, k tomu pár skleniček vína a nakonec panáka becherovky. Rád jedl také šunku od kosti s křenem a hořčicí nebo španělského ptáčka s rýží. Naopak nemusel tepelně upravená rajčata či žemlovku. Určitě nikdo nezapomněl ani na dvě jídla, které si dal během svého pobytu v nemocnici. Jeho tehdejší mluvčí Jiří Ovčáček odhalil, že si pochutnával na vinné klobáse a meruňkovém koláči.
  • Václav Klaus: Jako sportovec si potrpěl na zdravější stravu. Měl rád propečené steaky, občas si ale dal i řízek nebo odlehčenou verzi svíčkové. Preferoval česká jídla z českých surovin. Servíroval je i státním návštěvám. Jednoduše vlastenec každým coulem.
  • Václav Havel: První český prezident byl velkým milovníkem jídla. Ještě v době, kdy byl disidentem, pořádal na chalupě dýchánky a pro kamarády vařil kung-pao. Když se zase blížilo dělení federace, servíroval představitelům Československa svůj „federální guláš“. Moc rád navštěvoval restauraci Posezení u Čiriny, kde mu paní Irena Košíková dva roky vařila. Nejraději měl její bratislavské rohlíčky s mákem.

Zdroj: vlasta.cz, prozeny.cz, toprecepty.cz 

Související články