Možná budete mít štěstí na nějaký hřib či babku, ale obecně platí, že na podzim začnou v lese převažovat houby s lupeny pod kloboukem. Některé na první pohled nevypadají vábně, ale věřte tomu, že z nich můžete vyčarovat skutečnou dobrotu. Které houby nabízí podzimní lesy?

Zdroj: Youtube

Čirůvka havelka

Čirůvek najdete na podzim celou řadu. Mezi ty nejznámější patří čirůvka havelka, která je mykology považovaná za jednu z nejchutnějších hub. Roste od září do listopadu především v jehličnatých lesích, zvláště pod borovicemi a smrky. V gastronomii ji lze využít mnoha způsoby, skvěle chutná i naložená ve sladkokyselém nálevu. Klobouk je stříbrošedý, někdy má fialové odstíny. Je lesklý a pokud zvlhne, tak i slizký. Lupeny jsou bělavé nebo našedlé, později žlutozelené. Noha má typický citronově žlutý nebo zelený odstín.

Čirůvka fialová

Další velmi chutná čirůvka roste od září až do prvních mrazíků, tedy klidně do prosince. Najít ji můžeme ve všech lesích, parcích, zahradách a loukách, takže se rozhlédněte i doma na vaší zahradě. Obvykle roste ve skupinách nebo v kruzích. Klobouk je masitý, modrý až hnědo-modrý, noha i lupeny pak sytě fialové, později blednou. Vůně čirůvky je velmi intenzivní. Jedná se o léčivou houbu, která snižuje hladinu cukru v krvi.

Václavka obecná

Říká se jí také medová houba a patří k dalším podzimním, jedlým a velmi chutným houbám. Roste od září do listopadu na kmenech nebo pařezech stromů. Klobouk je olivově hnědý, později světle okrový. Pod ním jsou bělavé lupeny s červenými nebo hnědými skvrnami. Noha je válcovitá, nažloutlá nebo narůžovělá. Vrchní část houby zdobí blanitý prsten bílé nebo nažloutlé barvy. Její chuť je mírně trpká, někteří houbaři ji přirovnávají k sýru camembert. Při zpracování václavka vyžaduje důkladnou tepelnou úpravu, aspoň třicet minut vaření, jinak vás bude bolest břicho. Není vhodná na zavařování, zato je z ní skvělá „dršťkovka“ nebo guláš.

Hlíva ústřičná

Královna mezi houbami, která je nejen jedlá a chutná, ale také má spoustu zdravotních benefitů. Roste od října do února, ale pokud mrzne, je lepší ji nesbírat. Vyskytuje se ve velkém počtu na kmenech a větvích odumírajících nebo mrtvých listnatých stromů. Tvarem připomíná ústřice. Klobouk je oválný, kovově šedý a v mraze černá. Lupeny jsou husté, vysoké a mají bílou barvu. Třeň bývá nevýrazný, někdy dokonce chybí.

Šťavnatka modřínová

Tahle neobyčejně chutná houba roste od října do prosince a je mezi houbaři velmi oblíbená. Nejčastěji ji najdete pod modříny nebo v jejich blízkosti. Klobouk je svítivě citronově žlutý až zlatožlutý, lupeny pak bílé nebo nažloutlé, třeň bělavý a válcovitý.

Liška nálevkovitá

Na tento druh můžeme v lesích natrefit až do prvních prosincových mrazů. Vyskytuje se ve velkých trsech v mechu, obvykle v jehličnatých lesích. Žlutohnědý až šedohnědý klobouk je pokrytý jemnými šupinkami, třeň je vysoký, dutý a žlutohnědý. Chuť této lišky je příjemně nasládlá. Houba je dobře stravitelná a dá se z ní připravit skvělá polévka nebo smaženice.

Zdroj: vlasta.cz nahouby.cz

Související články