Slavný šéfkuchař Jamie Oliver na svém webu přiznal, že on a jeho rodina nedodržují žádnou specifickou dietu, ale drží se dál od silně zpracovaných potravin. Puding z chia semínek, který je hotový za chvíli, je proto správnou volbou, když chtějí mlsat.

Chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny a můžete je přidat prakticky do čehokoli. Třeba do jeho oblíbeného pudinku, který si můžete dopřát k snídani, svačině a klidně i k večeři.

VIDEO: Recept na chia pudink od českého kuchaře Romana Pauluse. Podívejte se!

Zdroj: Youtube

Proč jsou chia semínka zdravá

Chia semínka pocházejí pravděpodobně ze Střední Ameriky a znaly je už aztécké a mayské civilizace. Indiáni je používali do jídla, ale také je využívali pro léčebné účely, náboženské rituály a do kosmetiky. Proč je konzumovat?

Jsou vysoce výživná, 2 polévkové lžíce semínek obsahují 4,7 gramů bílkovin, 8,7 gramů tuků, 11,9 gramů sacharidů a téměř 10 gramů vlákniny. Kromě toho v nich najdete vápník, železo, hořčík, zinek a vitaminy řady B.

Jak chia semínka konzumovat

Chia semínka lze konzumovat syrová nebo je můžete přidávat do různých receptů. Vzhledem k tomu, že chia semínka rychle nasáknou vodu, namáčení chia semínek v mléce nebo vodě na několik hodin (nebo přes noc) jim může dodat texturu podobnou tapiokovému pudinku a vytvořit z nich skvělé pojivo.

Nejlepší způsob, jak namáčet chia semínka, je smíchat 1 šálek tekutiny na každou ¼ šálku semínek a nechat směs uležet v lednici alespoň 2 hodiny. Namáčení můžete samozřejmě vynechat a můžete je přidat do smoothies, kaší nebo pilafu. Chcete-li, aby měly lehce oříškovou chuť, opečte je v troubě při teplotě asi 250 stupňů několik minut.

Zkusit můžete i jiný recept Jamieho Olivera na letnější verzi pudingu. Nebudete litovat.

Recept na pudink Jamieho Olivera s chia semínky

Budete potřebovat:

  • ¼ šálku chia semínek
  • 1½ šálku neslazeného mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ šálku (asi 8 kusů) mražených nebo čerstvých vypeckovaných třešní
  • ¾ šálku vody
  • 1 lusk badyánu
  • 2 lžíce strouhaných mandlí

Jak na to?

V misce nebo uzavíratelné nádobě, jako je sklenice, smíchejte chia semínka, mandlové mléko, lžíci javorového sirupu a vanilku.

Směs přikryjte a dejte přes noc do lednice.

V hrnci pak smíchejte třešně, vodu, lžíci javorového sirupu a badyán. Přiveďte k varu a poté teplotu snižte tak, aby nebyla vyšší než bod varu.

Vařte, dokud se voda nezredukuje o ¾ a mírně nezhoustne, tedy asi 15 až 20 minut. Vyndejte badyán.

Na pánvi nasucho osmažte dozlatova mandle, ne déle než 5 minut.

Pak nechte pudink v chladu, dokud na něj nedostanete chuť. Před podáváním ho polijte badyánovo-třešňovou šťávou a posypte mandlemi.

Zdroj: vlasta.cz, healthline.com, mirror.co.uk, bhg.com

Související články