Oblíbené sójové řezy jsou na česko-slovenském trhu už od roku 1959, kdy se začaly vyrábět v olomoucké továrně Zora. Historie zpracování sóji ale spadá mnohem dál, až do konce 19. století, kdy ji začali využívat pro potravinářské účely v Kolíně.

VIDEO: Jak vyrobit domácí Margot tyčinku ze sójové drti a kokosu? Podívejte se.

Zdroj: Youtube

Sójový suk jako cukrovinka pro chudé

Samotné řezy se pak začaly vyrábět v továrně Zora Olomouc. Ta patřila v době socialismu k jedněm ze čtyř hlavních čokoládoven v Československu. Tehdy byl sójový suk považován spíše za cukrovinku pro chudé, dnes je národním pokladem. A protože se v českých socialistických domácnostech šetřilo, děti si sójový suk krájely pravítkem, aby každý dostal aspoň kousek.

Sójové řezy vznikly náhodou

Sójové řezy vznikly vlastně náhodou z důvodu nedostatku surovin. Čokoládovna Zora na tyto problémy zareagovala rychle a vymyslela „náhradu“, kdy se čokoláda nahradila sójovými vločkami. K nim se přidala oplatková drť, mouka, cukr, různé sirupy a oleje.

A stal se zázrak, ve světě cukrovinek vznikla revoluční sladkost, ve které nebyla potřeba čokoláda. Samozřejmě, o žádnou novinku nešlo, sóju využívali k výrobě sladkostí už starověcí Číňané, ale u nás to byla velká věc.

Zora zmizela, sójové řezy nikoli

Olomoucký podnik Zora později koupil švýcarský gigant Nestlé a sójové řezy vyrábí pořád. Receptura se moc nezměnila, ale prošla řadou inovací. Část cukru byla nahrazena glukózovými sirupy, přidal se palmový olej a aromata. Na trhu se objevily i verze s brusinkami a kakaovou příchutí.

Sójový řez předběhl dobu

Zajímavé je, že tahle cukrovinka byla v podstatě, s trochou nadsázky, předvojem dnešních energetických a zdravých tyčinek. Nebyla samozřejmě dietní, ale oproti jiným cukrovinkám obsahovala mnohem méně tuku a sacharidů. Současní výrobci tvrdí, že ideální je jako odpolední svačinka.

Navíc dnešní „sójovky“ neobsahují lepek, zredukovalo se množství cukru a přidalo se více vlákniny a proteinů, což ocenila například Potravinářská komora Slovenska.

Jak vyrobit domácí sójové řezy

K výrobě potřebujete jen pár ingrediencí, samotná výroba je neuvěřitelně snadná a rychlá.

Budete potřebovat

  • 200 g sójové drti (okara, lze běžně koupit v obchodech zdravé výživy nebo v e-shopech)
  • 200 g neplněných sušenek
  • 1 konzerva zahuštěného mléka (například Salko)
  • 100 g ztuženého tuku
  • 2 lžíce rumu

Jak na to?

  1. Sušenky rozmělněte na drobné kousky, které smícháte se sójovou drtí, k tomu přidejte zahuštěné mléko.
  2. Přidejte ztužený tuk a rum.
  3. Zpracujte všechny přísady do pevného těsta a vytvořte z něj váleček.
  4. Pak nechte ztuhnout a sójový suk je hotový.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, instagram.com/p/6aJi7rnIl8/, orioncokolada.cz, toprecepty.cz