Pijte vodu. Dostatek vody. Takhle jednoduché to je. Pokud dokážete každou vypitou sklenku alkoholu střídat se sklenicí vody, bude vám druhý den pravděpodobně docela dobře. Když si dáte litr vody až na závěr večírku, zdaleka tak dobře to fungovat nebude.

Zdroj: Youtube

„Když už na alkohol dojde, kontrolujte konzumované množství, nikdy nepijte nalačno a pití alkoholických nápojů vždy prokládejte pitím minerálky. Zředíte tak účinky alkoholu, doplníte tělu potřebné tekutiny, protože alkohol působí močopudně, a zároveň minerální látky. Při odvodňování organismu se vyplavuje hlavně sodík, hořčík a draslík, podpoříte vylučování odpadních látek. A nejspíš i vypijete celkově méně alkoholu,“ doporučuje nutriční poradkyně Věra Boháčová.

Hlavně nemíchat

Snažte se vyhýbat levnému alkoholu, i když ani sebekvalitnější nezabrání kocovině, pokud ho vypijete příliš. A nemíchejte různé druhy, od začátku se držte piva nebo vína a nekombinujte to. S panáky šetřete vždycky, stejně jako s koktejly.

Podobně pomáhá, když nepijete nalačno, ale prokládáte pití něčím malým k jídlu. Hrát si o silvestru na dietu beztak nemá cenu. Naopak rozhodně nekombinujte pití alkoholu s pitím sladkých limonád a podobně.

Se stoupající hladinou alkoholu v krvi je těžké hlídat si množství, které vypijeme – někomu pomáhá, když si nastaví připomínku v mobilu a dá si něco k pití jen tehdy, když mu přijde notifikace. Třeba jednou za hodinu.

Někdy stačí málo. Třeba uprostřed večera na chvíli vyjít ven na čerstvý vzduch, pomůže vám to trochu vystřízlivět a zahnat okamžitou nevolnost. Pokud vám bývá po alkoholu těžko, můžete si ještě před večírkem dát tabletku či dvě antacid proti kyselosti žaludku. Dělejte to však jen výjimečně.

Co uleví žaludku

Na silvestra se toho někdy hodně vypije, ale také dost sní. Pokud máte už po předchozích vánočních hodech poněkud rozhašené zažívání, možná nebude od věci mu trochu pomoci. Úlevu může krom odlehčeného jídelníčku přinést mátový čaj, ale také žaludeční kapky, které jsou volně prodejné, stejně jako trávicí enzymy.

Ráno je podle lékárnice Pavly Horákové dobré vypít teplý čaj se zázvorem, ideálně nalačno. Organismus prohřeje a vnitřní orgány se připraví na celodenní zátěž. Lékárnice rovněž doporučuje přidat do jídelníčku včas potraviny, které posilují žaludek: jáhly, kořenovou zeleninu, dýni, batáty, jablka, meruňky, datle, hrozny či hrušky. Z exotických surovin ananas, papáju nebo avokádo. „Ovoce ale krátce poduste v páře, aby bylo lépe stravitelné,“ radí. Mezi bylinky, které svědčí trávení, lékárnice zařadila krom máty a zázvoru také fenykl, kmín a majoránku. Dají se použít při vaření, případně se z nich dá uvařit čaj. Tyto rady lze ostatně použít i na žaludek rozhoupaný po příliš velkém množství alkoholu.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com SELF

Související články