Vyhazujete skořápky? Zřejmě nejste jediní. Přitom tahle na první pohled neužitečná věc může ještě velmi překvapivě posloužit. Co všechno můžete se skořápkami podniknout?

Vaječné skořápky obsahují uhličitan vápenatý, který posiluje strukturu rostlin. A je jedno, zda bude skořápka od vajíčka bílá, nebo hnědá, složení je stále stejné. A protože obsahují vápník, můžete je využít i vy sami jako přírodní lék proti osteoporóze.

VIDEO: Podívejte se, jak si vyrobit hnojivo z vaječných skořápek.

Zdroj: Youtube

Vaječné skořápky jako hnojivo na zahradu

Vaječné skořápky lze využít různými způsoby: mohou být přidány do kompostu nebo do krmiva pro drůbež, stejně tak je možné je použít do květináče spolu se substrátem a zasadit semínka. Rozdrcené skořápky poslouží i jako hnojivo pro některé pokojové květiny.

Zahrádkáři doporučují rozdrtit vaječné skořápky na co nejjemnější kousky, které se pak zahrabou do země v blízkosti rostlin nebo je můžete nasypat přímo na povrch. Tímto způsobem můžete například u rajčat předejít vzniku hniloby.

Skořápky jako ochrana před slimáky

Vaječné skořápky jsou také účinnou ochranou před slimáky a dalšími škůdci, například šneky. Skořápky rozmístěte kolem rostlin ve formě různých tvarů. Úlomky skořápek mají velmi ostré hrany, které pro slimáky představují efektivní a nežádoucí překážku.

Pro dosažení nejvyšší účinnosti byste měli kolem rostlin vytvořit pás z vaječných skořápek, který bude mít šířku alespoň 5 cm a výšku alespoň 2 cm.

Tento způsob ochrany však má svá rizika, a to když začne pršet. Po dešti hrany skořápek změknou a překážka přestává být účinná, dokud znovu nevyschnou.

Skořápky jako lék na řídnoucí kosti

Podle odborníků obsahují vaječné skořápky zhruba 49 procent vápníku, tedy v jednom gramu skořápek je až 400 miligramů. Vaječné skořápky o váze 2,5 gramů vám dodají denní doporučenou dávku vápníku, která činí 1000 mg. Proto lze skvěle využít skořápky jako přírodní potravinový doplněk na prevenci osteoporózy.

Skořápky musíte rozdrtit na prášek, pak ho nasypte do vody a vypijte. Prášek můžete také přidat do jogurtu. Jen pozor, vaječné skořápky mohou obsahovat škodlivé bakterie, například salmonelu, takže je nutné vejce nejprve ve skořápce uvařit.

Případně můžete skořápky uvařit 10 minut ve vodě, dát je na pečicí papír a při teplotě 200 stupňů Celsia je sušit. Budou krásně křehké, takže je snadno rozemelete třeba v kávovém mlýnku.

Zdroj: vlasta.cz, theprairiehomestead.com, haggyegg.com, living.iprima.cz, denik.cz

Související články