Pochoutky, které se objevují na vánočním stole nejenom u nás, ale i v sousedních zemích, často vycházejí z tradic, lidových zvyklostí či bohatství národních kuchyní. Zpravidla bývají mixem toho nejlepšího, co se dá připravit.
Kaprem se Slováci inspirovali u nás
Typická štědrovečerní večeře na Slovensku začíná tím, že se pod ubrus slavnostně prostřeného stolu dá několik mincí, které mají zajistit rodině na příští rok blahobyt a bohatství. Jako první přichází na řadu přípitek, ke kterému se podávají oplatky s medem.
Následuje tradiční polévka, kterou je kapustnica, což je polévka z kysaného zelí, hub a opékanců (buchtiček z kynutého těsta). Alternativou může být polévka z fazolí či čočky, do které se přidávají i sušené švestky. Dříve bývalo zvykem k hlavnímu chodu podávat vepřové, skopové nebo hovězí maso. Smaženého kapra s bramborovým salátem si na Slovensku vychutnávají až od 20. století, přičemž se inspirovali právě u nás. Rádi ale kapra vymění za jinou rybu. Po hlavním chodu často následuje dezert v podobě cukroví.
Polská dvanáctichodová tradice
Štědrovečerní hodování je v Polsku nejslavnostnější událostí roku. Prostírá se vždy o jedno místo navíc, kdyby náhodou dorazil neočekávaný host. Podle polské tradice mají hospodyně připravit hned 12 chodů – za každého apoštola a za každý měsíc v roce.
Jako první chod si vychutnávají řepný boršč či polévku ze sušených hřibů, následuje kapr se sušenými houbami či dušený ve vlastní šťávě s cibulí a rozinkami. A nechybějí ani nakládaní sledi se smetanou, cibulí a jablky se řepným salátem. Poláci si dopřávají také bezmasá jídla – taštičky z nudlového těsta plněné zelím a houbami či závitky plněné kroupami. Z dezertů nechybějí makové koláče, medové perníky a také sušené a kompotované ovoce.
Rakouské hodování
Rakouská vánoční tabule se liší s ohledem na dané oblasti. Bývá ale zvykem, že jako předkrm v Rakousku připravují studené obložené mísy či veku plněnou majonézovým salátem. Ten se skládá z hrášku, mrkve, nakládaček, šunky a sýru. Nechybějí ale ani tradiční klobásky (bratwurst) podávané s kysaným zelím.
Z polévek se jí hlavně Schnittlsuppe neboli opečený chleba se škvarky zalitý vývarem a ozdobený zakysanou smetanou a pažitkou, někde ale také hovězí, či dokonce nudlová polévka s klobáskami. Hlavní chod pak bývá ve znamení ryb, vepřových řízků a králičího masa. Tradičním rakouským dezertem je kukuřičná kaše s rozinkami a jablky. Rakušané ale rádi mlsají také cukroví či různé záviny.
Němci moc nepřekvapí
Německá štědrovečerní večeře je hodně masová, zejména se konzumuje drůbež, tedy husa či krůta. Součástí večeře jsou také oblíbené klobásy a párky. Rybu si vychutnávají hlavně v Bavorsku, ovšem raději než kapra mají lososa, candáta či sumce. Zeleninová je pouze polévka a příloha k masovému hlavnímu chodu, kterou je bramborový salát.
Němci jsou také hodně na sladké. Typickým vánočním moučníkem je i pro nás velmi známá štola plná rozinek a kandovaného ovoce. Oblíbené jsou také perníčky polévané čokoládou. A zapomenout nesmíme ani na vánoční punč.
Zdroj: Vlasta.cz, Europeisnotdead, Nabytekzakacku