Svařené víno je oblíbeným vánočním nápojem napříč celou Evropou. Málokdo však ví, že se k němu váže dlouhá historie. Nejstarší zmínky o něm pocházejí ze starověkého Řecka, kde se kořeněné víno s medem a pepřem před více než 2000 lety používalo k lékařským účelům. Ve starověkém Římě se pak svařené víno stalo součástí svátku Saturnalia, neboli oslav zimního slunovratu, které velebily odchod nejkratšího dne v roce a znovuzrození slunce. Staří Římané věřili, že konzumace svařeného vína pomůže zahnat zimní nemoci.

Pohanské oslavy se koncem 4. století volně spojily s křesťanskými svátky, čímž se ve středověku svařené víno rozšířilo do celé Evropy. Lidé ho popíjeli ve velkém, jelikož věřili, že přidané koření, jako pepř, muškátový oříšek, zázvor, skořice nebo hřebíček, jim zaručí zdraví.

Skandinávci předběhli všechny

Svařák se v Česku těší velké oblibě. Mezi největší konzumenty však patří severské země a na litry se pije také v Německu, ve Francii či v Itálii. Nejčastěji se setkáváme s verzí dochucenou skořicí a hřebíčkem. Ale co takhle zkusit letos přidat vanilku, bobkový list či muškátový oříšek? Kuchaři Emanuel Ridi a Jamie Oliver vám poradí, jak připravit ten nejlahodnější svařák v pohodlí domova.

Svařené víno (vine brûlée) podle Emanuela Ridiho

Co budete potřebovat?

  • 1 lahev kvalitního červeného vína
  • 1 citron (kůra)
  • 1 pomeranč (kůra)
  • lžička cukru
  • 8 hřebíčků
  • celý svitek skořice
  • špetka muškátového oříšku

Jak na to?

Víno nalijte do hrnce, smíchejte s kořením a citrusovou kůrou a přiveďte k varu.

U citrusové kůry dbejte, abyste dokonale odstranili vnitřní bílou vrstvu - je hořká.

Víno se nakonec pokuste na povrchu zapálit neboli oflambovat. Odtud nese název brûlée – ohořelé víno.

Vanilkové svařené víno podle Jamieho Olivera

Co budete potřebovat?

  • 2 lahve kvalitního červeného vína
  • 2 klementinky
  • 1 citron (kůra)
  • 1 limetka (kůra)
  • 3 bobkové listy
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 celou vanilku
  • 1 celou skořici
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 6 hřebíčků
  • 250 g cukru krupice

Jak na to?

Limetku, citron a klementinky oloupejte. Z kůry odstraňte bílý vnitřek, který bývá hořký, a vložte ji do velkého hrnce. Dosypte cukr a zalijte šťávou z klementinek.

Následně přidejte celou skořici, bobkový list, hřebíček, špetku muškátového oříšku, rozpůlený vanilkový lusk a přelijte červeným vínem jen tak, aby byl cukr na dně hrnce ponořený.

Na středním plameni poté zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a následně přiveďte k varu. Vařte zhruba 4-5 minut, nebo dokud směs nezhoustne.

Na závěr zmírněte plamen, dolijte zbytek vína, přidejte badyán a ohřívejte dalších 5 minut. Podle Jamieho Olivera se víno připravuje po částech z toho důvodu, aby se z něho varem nevypařil všechen alkohol.

Zdroj: vlasta.cz FTV Prima jamieoliver.com theconversation.com/mulled-wine-how-christmas-in-a-cup-went-from-ancient-medicine-to-an-aussie-winter-warmer-184447 vivino.com/wine-news/the-history-of-mulled-wine

Související články