Šest měsíců. Tak dlouho už trvá válka na Ukrajině. A zatímco většina ukrajinských mužů zůstala v domovině, aby bránila svou vlast, ženy a děti uprchly do bezpečí. Několika desítkám tisíc z nich přitom nabídla pomocnou ruku i Česká republika. Po prvním rozkoukání se mnohé ukrajinské ženy začaly poohlížet po práci, a tak je dnes můžeme potkat za pulty a pokladnami v supermarketech, v kosmetických studiích, kadeřnictvích, restauracích a kavárnách, nebo například ve zdravotnických službách a školství. Uplatnění většinou nacházejí ve stejných či podobných oborech jako doma. A ke své původní profesi se v Česku vracejí i mnohé umělkyně. Pod svá křídla tak ukrajinské divadelní herečky vzalo pražské divadlo Venuše ve Švehlovce. Pod značkou renomovaného alternativního souboru Depresivní děti touží po penězích aktuálně nacvičují aktualizovanou podobu Eurípídovy hry Trójanky v režii oceňovaného režiséra Jakuba Čermáka.

Herečky ze všech koutů Ukrajiny

Na konkurz se přihlásily desítky hereček ze všech koutů Ukrajiny. Pro premiéru však bylo vybráno jedenáct umělkyň z Luhansku, Kyjeva, Doněcku, Chersonu a Kyjeva, z nichž většina se naživo potkala až na první čtené zkoušce. „Doma jsem před dvěma lety hrála ve filmu Deportace 44-46 a tenkrát mě vůbec nenapadlo, že sama pocítím válku, prudkou nenávist a taky nikdy nezahojené rány na duši,” říká herečka Daria Noviková, která se kvůli zkoušení přestěhovala z Budapešti do Prahy. Její kolegyní je Olena Lebanina, která studuje v rámci uprchlického programu na pražské DAMU: „Pro mě jsou Trójanky příběhem každé Ukrajinky, která prodělala mučení, znásilnění, nucenou deportaci nebo byla nucena odejít kvůli svým dětem. Taková žena ztratila to nejcennější v životě, zrodila se v ní nenávist ale i touha po spravedlnosti, nicméně musí se při pohledu na to všechno pokusit žít dál.”

Mužské role ztvárňují ženy

V nové hře ztvární hrdinky proslulé mytické války. Na jevišti se tak objeví věštkyně Kassandra, královna Tróji Hekuba, k oběti na Achillově hrobě určená dcerka Polyxena, ale také například lstivý Odysseus. „Rozhodli jsme se pro Euripidovy Trójanky, protože nám nabízí jasné paralely se současnou situací na Ukrajině i v České republice. Klasický text se věnuje osudům obyvatelek Tróje, které po skončení války ztratily své manžely i svůj domov. Trójanky jsou do značné míry hra extrémní, stejně jako situace, kterou zažíváme,“ říká režisér. V čistě ženském souboru jsou mužské role představovány ženami – ukrajinští muži totiž nesmí opustit území vlasti.

Plánovat příliš dopředu nejde

Kvůli nestabilní válečné situaci se rozhodli divadelníci naplánovat na příští měsíce jen omezený počet repríz. V Praze se tak inscenace odehraje pouze čtyřikrát, a to premiéra v sobotu 10. září ve 20 hodin, další tři reprízy jsou zařazeny na následující večery 11. - 13.9. V průběhu podzimu však představení zavítá také do Olomouce, Plzně, Mladé Boleslavi nebo třeba německého Chemnitzu. Důvod je prostý. „Je možné, že se naše herečky budou muset nebo budou moct v dalších měsících vrátit domů,” ozřejmuje hrací plán Jakub Čermák, což by znamenalo, že Trójanky už nebude možnost dále uvádět. "Bylo by mi to líto, ale zároveň bych si nesmírně tuto možnost, aby se naše kolegyně mohly vrátit do svých domovů, moc přál,“ uzavírá divadelní režisér.

Zdroj: depresivnideti.eu

Související články