Ke svátečním zvykům patří v takřka každé evropské zemi rodinná setkání u jídla a dodržování náboženských tradic. Ty se ovšem v jednotlivých zemích značně liší. V některých státech ale sváteční oslavy dovedly naprosté k dokonalosti.

Vánoční oslavy v Německu

U našich sousedů se rodiny na oslavy scházejí během celého prosince. Děti na Štědrý den (Heiligabend) věší poslední ozdoby na stromeček a poté pod ním rozbalují dárky. Německo je rovněž proslulé svými dokonale připravenými vánočním trhy, které v mnoha městech začínají už v průběhu listopadu. Koupíte tam zejména ručně vyřezávané výrobky a také obří perníčky se zábavnými vzkazy.

Španělské svátky

Vánoční období začíná v této jihoevropské zemi 8. prosince, a to svátkem Neposkvrněného početí Panny Marie. Na Štědrý den probíhá tradiční večeře, která se skládá z krocana s lanýži (Pavo Trufado de Navidad), přičemž se podává před půlnoční Kohoutí mší (La Misa Del Gallo). Ta je pojmenovaná podle legendárního kokrhání v noci Kristova narození. Španělé si některé dárky vyměňují na Štědrý den, ale většinu z nich si rozdělují až 6. ledna v den Tří moudrých (Día de los Reyes Magos).

Zdroj: Youtube

Tradiční řecké veselí

Mnozí Řekové jsou ortodoxní křesťané a Vánoce jsou u nich důležitým náboženským svátkem. Věřící chodí na Štědrý den ráno do kostela a většina měst je vyzdobena zvonky a andělíčky. Často také spatříte lodě ozdobené mnoha světly, protože svatý Mikuláš je považován za ochránce námořníků. Vánoční čas je v Řecku také obdobím velkého hodování. Pochutnávají si hlavně na vepřové pečeni a krocanovi. Tradičním štědrovečerním pokrmem je pak chléb Christopsomo, do kterého se nahoře před pečením udělá kříž. Po upečení se rozkrojí a každý, kdo je u stolu, dostane svůj kousek. Sváteční období končí v Řecku až začátkem nového roku. 

Francouzský otec Vánoc

Ve Francii se během celého vánočního období, které trvá až do 2. ledna, podávají tradiční jídla. Mezi sváteční pochoutky patří zejména luxusní paštika foie gras, fíky a také konfitovaná cibule. Štědrý den ve Francii začíná snídaní, po níž si děti rozbalí dárky. Ty rozdává otec Vánoc (Père Noël). Samotná štědrovečerní večeře (Réveillon) je pak hostina složená se sýrů, brambor, jehněčího masa a ústřic.

Anglické Vánoce s punčochami

Klíčovým anglickým svátkem je 25. prosinec, kdy lidé a děti především ráno rozbalují dárky. Ty nosí Otec Vánoc (Father Christmas) a ukládá je do punčoch pověšených na krbu. Hlavním jídlem je tradičně pečený krocan s bramborami a zeleninou. Jako dezert se tu pak podává vánoční puding a malý koláček se sušeným ovocem. 

Finové začínají saunou

Asi nikoho nepřekvapí, že Vánoce ve Finsku a ostatních severských státech charakterizuje zejména tuhá zima. Štědrý den začínají Finové tradiční saunou a po osvěžení všichni usednou ke slavnostnímu stolu. Štědrovečerní tabule je složena z ryb, šunky a řepového salátu. Vánoční dárky dětem rozdávají trpaslíci, kterým pomáhá Santa Claus.

Zdroj: Vlasta.cz, Getours.com, Eppi.cz

Související články