Jste-li milovníkem vajec, pak vám možná nebude vadit, že si pár dnů dopřejete ke svačině vajíčka se solí a pečivem. Existuje ale spousta dalších způsobů, jak natvrdo uvařená vejce zužitkovat. Pamatujte taky na to, že obarvená vajíčka natvrdo uvařená vydrží při pokojové teplotě jen asi tři dny. V lednici klidně dva týdny. Takže hned po Velikonočním pondělí je šoupněte do chladu. Nabízíme vám tři tipy na pochoutky z vařených vajec.

Zdroj: Youtube

Dietní vaječný salát s avokádem

Tuhle zdravější variantu salátu či pomazánky si zamilujete.

Co budete potřebovat:

  • několik vajec vařených natvrdo
  • avokádo
  • hořčice
  • čerstvý kopr
  • sůl a pepř

Postup:

Vejce rozmačkejte přes kráječ na brambory, přidejte místo majonézy rozmačkané avokádo. Směs ochuťte hořčicí, čerstvým koprem, solí a pepřem. Jako příloha je vhodný celozrnný chléb.

Vejce mimóza

Jde o rychlý a také chutný předkrm. Recept pochází ze starověkého Říma a mimóza proto, že jasně žlutá barva připomíná květy mimózy.

Budete potřebovat:

  • 5 natvrdo uvařených vajec
  • půlku avokáda
  • půlku šťávy z citronu
  • zelený pepř
  • sušený česnek
  • sladkou papriku
  • sůl, petržel

Postup:

Vejce oloupejte a rozkrojte napůl. Pak opatrně vyndejte žloutky a dejte je do mixéru. Přidejte k nim avokádo, citronovou šťávu, česnek, papriku, namletý zelený pepř a sůl. Úplně nakonec přidejte petržel a dohladka umixujte. Pak si připravte zdobicí sáček (nebo klidně jen sáček na svačiny), naplňte směsí a tou pak plňte rozpůlené bílky. Můžete podle fantazie ozdobit třeba červenou paprikou a petrželkou. Jako příloha je vhodný žitný chléb.

Salát Niçoise

Tento salát pochází z Nice a je plný zdravé čerstvé zeleniny, vajec, brambor, tuňáku a černých oliv. Recept je velmi snadný a rychlý.

Budete potřebovat:

  • brambory uvařené ve slupce
  • zelené fazolky
  • sůl, pepř
  • listový salát (římský, polníček…)
  • rukolu
  • cherry rajčátka
  • černé olivy
  • tuňáka ve vlastní šťávě
  • 8 kusů natvrdo uvařených vajec
  • na zálivku olivový olej, vinný ocet, hořčici, sůl a pepř

Postup:

Brambory po uvaření nechte vychladnout, sloupněte slupku a nakrájejte. Vejce oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Fazolky asi minutu blanšírujte ve vroucí vodě, vyndejte a propláchněte ledovou vodou. Na talíř dejte salát a promíchejte s rukolou.

Přidejte vejce, olivy, brambory a fazolky. Tuňáka slijte a natrhejte na větší sousta a rozložte na salát. Přidejte cherry rajčátka. Salát pak zalijte zálivkou, kterou si připravíte z octa a hořčice. Nejlíp chutná s bílou bagetou a sklenkou vína.

Zdroj: vlasta.cz fresh.iprima.cz womansday.com womansday.com

Související články