Některé druhy odpuzují škůdce, přitahují opylovače a stimulují zdravý růst. Kombinace jiných druhů ale může růst naopak zastavit, přivolat škůdce a choroby, a dokonce i negativně ovlivnit chuť zeleniny. Odborníci radí, kterou zeleninu nikdy nepěstovat společně.

Fazole a cibule

Cibule a fazole by se nikdy neměly pěstovat společně především kvůli alelopatickým vlastnostem cibule. „Cibule uvolňuje allicin, antibakteriální plyn, který zabíjí prospěšné bakterie ureázy,“ říká Linda Langelo, specialistka na zahradnictví z Colorado State University.

Ureáza neboli močovina je enzym, který fazole potřebují k fixaci dusíku. Výsadba těchto dvou druhů zeleniny může zabránit růstu fazolí v jejich raných fázích a produkovat menší, slabší plody.

Rajčata a brambory

Rajčata a brambory jsou náchylné k podobným škůdcům a chorobám, říká Carrie Spoonemore, spolutvůrce aplikace From Seed to Spoon společnosti Park Seed. „Pěstování těchto rostlin v těsné blízkosti zvyšuje riziko šíření těchto problémů,“ říká.

Zdroj: Youtube

Kukuřice a rajčata

Kukuřice a rajčata by se neměly sázet společně kvůli jejich odlišným růstovým návykům. „Obě tyto rostliny vyžadují půdu bohatou na živiny,“ říká Carrie Spoonemore.

„Když je vysadíte společně, zvyšuje to boj o životně důležité živiny a může to bránit růstu a vývoji rostlin.“ Kromě toho rajčata vyžadují plné slunce k růstu a vysoké stonky kukuřice mohou rostliny rajčat zastínit.

Okurka a tykev

Okurky a tykev pocházejí ze stejné „rodiny“ a oba druhy potřebují půdu bohatou na živiny, aby se jim dařilo. „Společná výsadba okurek a tykví zvyšuje konkurenci o životně důležité živiny a rychle je v půdě vyčerpá,“ říká Spoonemore.

Salát a celer

Salát a celer byste nikdy neměli sázet společně, protože celer může přitahovat škůdce, včetně mšic a molic, což zvyšuje riziko napadení salátu a poškozuje obě plodiny.

Fenykl a rajčata

Fenykl je špatnou doprovodnou rostlinou pro řadu druhů zahradní zeleniny, ale především brání růstu rajčat. „Nejlepší je pěstovat fenykl co nejdál od dalších druhů zeleniny,“ říká Spoonemore. „Měli byste ho pěstovat ideálně v nádobě, aby se jeho kořeny nedotýkaly okolních rostlin.“

Brambory a cuketa

Pokud zasadíte brambory a cuketu v blízkosti, brambory pro sebe využijí všechny dostupné živiny a cuketu brzo vyhladoví. Bramborové hlízy budou malé, pokud jim nebudete pravidelně dodávat fosfor a draslík.

Budou zdeformované a nevydrží tak dlouho při skladování. Cuketa pak bude mít zakrnělý růst.

Mrkev a pastinák

Mrkev a pastinák patří oba do čeledi miříkovitých, tedy kořenové zeleniny. Znamená to tedy, že oba druhy sdílejí podobné škůdce a choroby.

„Jakmile tedy vysadíte dva stejné druhy zeleniny vedle sebe, vždy to přinese vyšší riziko onemocnění nebo škůdců,“ říká Linda Langelo. „V tomto případě může kořenová muška mrkve napadnout jak mrkev, tak pastinák.“

Chřest a cibule

Chřest a cibule nejsou vhodnými druhy, které by měly být vedle sebe, protože jsou sužovány stejnými škůdci a chorobami, jako jsou například červci. Červci patří mezi mšicovitý hmyz, který ničí stonky chřestu a požírá nové sazenice cibule.

Fenykl a lilek

Fenykl uvolňuje ze svých kořenů látku, která může brzdit růst jiné zeleniny, zejména lilku. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud fenykl zasadíte daleko od ostatní zeleniny nebo do nádoby.

Hrášek a česnek

„Česnek produkuje sloučeniny síry, které mohou zastavit růst hrachu,“ říká Linda Langelo. Hrách a česnek také „soutěží“ o stejné živiny v půdě. Kromě hrášku česnek brzdí růst také chřestu, fazolí, šalvěje, petržele a jahod.

Zdroj: vlasta.cz, marthastewart.com, bhg.com, balconygardenweb.com

Související články