Nejlíp chutná přímo na farmě

Za každou regionální dobrotou se obvykle skrývá zajímavý příběh. Všimli jste si, že nejlíp vám chutná tam, kde jídlo vzniká? Potraviny koupené na farmách jsou úplně čerstvé a dozvíte se tam o nich mnohem víc, než se vejde na etiketu obalu. Jestli jste připraveni vydat se na cestu za chutěmi naší vlasti, neváhejte! Máme tu tipy, které zaručují mimořádný gastronomický zážitek.

Pro maso a mléko do Nežichova

Karlovarský kraj je proslulý léčivými prameny a neodmyslitelně k němu patří i filmový festival. Zkuste ale tentokrát místo na kolonádu zajet pod Třebouňský vrch, kde najdete rodinnou biofarmu Belina Nežichov. Tady si pochutnáte na čerstvých jogurtech, sýrech a krémových pomazánkách z mléka od krav, které tu chovají. Můžete tady klidně i přespat, dá se domluvit i hostina s grilovaným masem.

Za tajemstvím kozího mléka do Ratibořic

Proč je kozí mléko tak oblíbené? Je bohaté na živiny a přináší řadu zdravotních benefitů. Že jste o tom nevěděli? Pak je nejvyšší čas zjistit to na Biofarmě DoRa. Na vlastních bio polích a loukách tu chovají až 850 zvířat!

V Ratibořicích, které leží v kraji Vysočina poblíž Jaroměřic nad Rokytnou, si můžete prohlédnout i historickou tvrz a kapli, ale hlavně tu mají každou chvíli nějakou zajímavou akci, při níž se dozvíte o výrobě produktů z kozího mléka skoro všechno.

VIDEO: Farma u tří dubů je vyhlášená produkty z ovoce. Podívejte se, jak tu vyrábějí sirupy a džemy!

Zdroj: Youtube

Zmrzlinu, která chutná i v zimě, mají v Pardubicích

Do Pardubic se nejezdí jen pro perník, ale také do Nanukárny ve Smilově ulici. Zkuste ostružinový sorbet s hruškovicí, v níž nechybí ani překvapení v podobě pipetky s pálenkou. Něco pro zahřátí se teď určitě hodí. Děti si zase mohou dát některý z nanuků, které se dají jíst za každého počasí.

Kam za vínem? Na jižní Moravu!

Ostatně kde jinde ochutnat to nejlepší víno, jak se říká „na první dobrou“. Vinařství Thaya najdete v malé obci Havraníky u řeky Dyje, podle níž má svůj název. Thaya je totiž staré německé jméno pro řeku, v jejímž povodí uvidíte nejen vinice, ale také malebnou krajinu, kam se rádi vrátíte i v létě. V místě je hotel s wellness centrem, a tak tu můžete kromě dobrého vína vychutnávat i krásy Jihomoravského kraje.

Vyhlášené pálenice jsou na Velké Moravě

Obec Modrá nedaleko Velehradu je známá Archeoskanzenem, v němž se dozvíte o tom, jak žili naši předkové v době Velké Moravy. Neměli to vůbec lehké, dokázali tu ale obdivuhodným způsobem využívat darů země. A těch tu není málo.

Můžete si to ověřit v pálenici, kde vás rádi seznámí s procesem výroby jejich oceňované hruškovice. Jestli se vám tu zalíbí a budete chtít objevovat i další zajímavosti Zlínského kraje, přímo v Modré je stylový hotel, kde se můžete ubytovat.

Další tipy napoví Regionální potravina

Bydlíte na opačném konci republiky a nechce se vám jet tak daleko? Žádný problém, podívejte se na web, kde si snadno najdete ve své blízkosti farmáře, jehož produkty získaly ocenění Regionální potravina. Na webu si můžete rovnou přečíst víc o příbězích z různých farem.


Je dobré vědět, že produkty s logem Regionální potravina se dají koupit i v některých obchodech nebo na farmářských trzích. Kromě skvělého pochutnání můžete mít i dobrý pocit, že jste podpořili české a moravské farmáře, kteří pro ocenění Regionální potravina plní opravdu přísná kritéria.

Produkty musejí obsahovat minimálně 70 % surovin z daného regionu (nebo z celé ČR, když místní zdroje nejsou dostupné). Hlavní surovina ale musí být vždycky ze 100 % českého původu. 

Související články

Zdroj: vlasta.cz, regionalnipotravina.cz, szif.cz