S houbičkami do truhlíku
Pokud máte truhlíky bez zavlažovacích zařízení, můžete si vypomoci mycími houbami. Rozložte je na dno truhlíku a pak zasypte hlínou. Houby dokážou vázat vodu až dva týdny.
Boj s mravenci
Líbí se ve vaší kuchyni mravencům? Utečou, když jim nakapete do cestiček šťávu z citronu, ideálně už trošku nahnilého, nebo jim jejich trasy přerušíte douškem octa.
Záchrana zatvrdlých štětců
Ztvrdly vám po malování štětce? Nemusíte hned kupovat nové. Zkuste nechat štětce po dobu několika minut namočené v lázni z horkého bílého octa a pak opláchněte studenou vodou.
Proti molům provoněná skříň
Molům se zaručeně znelíbí tam, kde narazí na citronovou či pomerančovou kůru, hřebíček nebo snítky vavřínu, zabalte je tedy do gázy a dejte do skříně.
Nápad redaktorky Pavly: Samoléčba akupresurou
O tenhle druh alternativní léčby se už zajímám delší dobu. Jedná se o metodu, kdy si pomocí tlaku na různé body na těle můžete sami ulevit od různých bolestí a neduhů. Nejznámější je reflexní terapie plosek nohou, ale masírovat si můžete i části rukou, místa na hlavě nebo uši. Pořídila jsem si knížky, kde jsou popsané nejen spojení bodů s orgány, ale i způsoby, jak správně je stimulovat. Spousta návodů se dá najít i volně na internetu. Reflexní terapie se považuje za bezpečnou, pokud se provádí jemným, pečujícím dotekem. Já například jako žlučníkář si úplně přesně pamatuji, kde se nachází ten správný bod, který stimuluje žlučník. A tak ve chvíli, kdy ucítím, že se moje tělo pere s nějakou dietní chybou, pohodlně se usadím a začnu s léčením. A opravdu to pomáhá. Jestli je to díky reflexní terapii, nebo díky tomu, že se zklidním a udělám si chvilku jen pro sebe, těžko říct. Ať je to jakkoliv, myslím, že tuhle finančně nenáročnou metodu je dobré vyzkoušet.
Vaření bez ztrát
V kuchyni se dá ušetřit na lecčems. Některé nápady mohou vypadat bláznivě, ale proč to nezkusit?
- Na večerní chroupání u televize si vyrobte vlastní chipsy ze zeleninových slupek. Brambory, mrkev a pastinák před oloupáním pečlivě omyjte a vyčistěte kartáčkem. Slupky z nich pak vložte do mísy a promíchejte s olejem, solí a kořením dle chuti (náš tip: špetka kmínu a koriandru), přendejte na plech a nechte v troubě 25 minut při teplotě 150 °C.
- Pár dnů prošlý sýr nevyhazujte! Pokud nejeví známky napadení plísní, udělejte z něj sýrový koláč. Rozmixujte ho s trochou smetany a dvěma vejci a použijte jako náplň do slaného koláče z listového těsta. Stačí 35 minut v troubě a večeře ze zbytků je během chvilky na stole.
- Z plodů, které se začínají kazit si vyrobte sušenou pochoutku. Rajčata, která pozbyla čerstvosti, už nic velkolepého nečeká. Přesto ještě můžou zachutnat – rozkrájejte je na čtvrtiny, posypte je solí, provensálským kořením a zalijte olivovým olejem. Nechte v troubě 2 až 3 hodiny při teplotě 100 °C. Plody seschnou a jejich chuť zintenzivní. Uchovávejte je po dobu deseti dnů v oleji, používejte do salátů či k přípravě pizzy.
Zdroj: časopis Vlasta