Šetření s pračkou

Běžně znečištěné prádlo stačí prát na 30 °C. Na rozdíl od 40 °C programu snížíte spotřebu elektřiny až o 38 %. Důležité je i správné plnění pračky. Eko programy bývají nastavené na 3 kg textilu.

Drobné do prasátka

Je to spíš specialita mužů, že mají plné kapsy drobných a různě je pohazují po prostoru. Když nějaké najdu, hodím je do speciální misky, která, když se naplní, vydá poměrně slušnou částku. Loni jsme z drobných dokonce koupili vánoční stromeček. A udělali jsme radost dvakrát. Prodejci byli za hromadu mincí úplně šťastní.

Související články

Mrazení bylinek

Co v létě vypěstuju na zahrádce, nacpu na podzim do krabiček a pytlíků do mrazáku. Nemusím tak kupovat předražené bylinky pochybného rychlo původu v supermarketech. A když už je koupit musím (petržele máme strašnou spotřebu), tak v bioobchodech, a žádné zbytky nevyhodím. Natě se hodí do vývarů, omáček i pomazánek.

Voda: Bez petek

Eliminovat nakupování vody v pet lahvích se mi už skoro podařilo. Máme dobrou kohoutkovku, takže to šlo docela snadno. V lednici je konev vody v zimě s kolečkem citronu, pomeranče, občas přidám zamraženou mátu nebo oregano. Šalvěj je pořád čerstvá na záhonu. A mattonka se už dá koupit ve vratných lahvích.

Nápad redaktorky Míši: Sdílení a dědění

Je to teď velká móda, swapy se vším možným. My to s kamarádkami děláme už hodně dlouho. Věci, které z nějakého důvodu už delší dobu nenosíme, si vzájemně nabídneme. Dám všechno do tašky a ta putuje, každý si tam něco najde a pošle dál. Výhodu má samozřejmě ta první, tak to střídám. Kabáty, kabelky, oblečení... Většinou je původní majitelka kusu dost překvapená, jak vlastně dobře ta kabelka či šaty, co už nechtěla, vypadají na někom jiném... Ale smůla, co chceš poslat dál, se až na výjimky nevrací! Nedávno to holky vyřešily chytře a přinesly tašky v jeden den na jedno místo a tam měnily. Bohužel jsem byla zrovna na horách, a tak mi aspoň poslaly fotky. A co zbylo, odnesly na charitu.

Vaříme levně a sezonně: Sekaná

Královnou úsporné kuchyně je Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky (poprvé vyšla r. 1905), vybíráme recepty, na které se nespravedlivě zapomnělo.

Doba přípravy: 90 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1/4 kg tučného vepřového
  • 1/4 kg jakéhokoliv zbylého vařeného/ pečeného masa
  • 1 vejce
  • 2 včerejší housky
  • 1 menší cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 g slaniny
  • 20 g drůbežích jater
  • lžíce sádla

Související články

 Postup:

  1. Tučné vepřové a zbytky vařeného nebo pečeného masa umelte. Přidejte dvě strouhané žemličky, lžíci na drobno nasekané slaniny, lžíci strouhané cibulky, lžíci škrábaných jater, špetku pepře a muškátového oříšku a jedno velké vejce. Směs osolte.
  2. Maso přendejte na vodou polité prkénko. Mokrýma rukama vytvarujte šišku, kterou položte na špejlovou mřížku na nízkém pekáči.
  3. Pod pečeni dejte kousek nakrájené cibulky a lžíci sádla. Pečeni pomažte bílkem a navrchu nakrájejte do čtverečků. Pečte 3/4 hodiny a podlévejte řídkou polévkou. Po upečení přidejte do omáčky špetku mouky a nechte povařit.

Zdroj: časopis Vlasta