Prostě obyčejně
Jak květák, tak brokolice jsou příslušníci skupiny zeleniny aromatické. To znamená, že už samy o sobě jsou vybaveny silnou chutí a vůní, a tedy není tak těžké z nich udělat chutné jídlo. Nejlevnější a zároveň nejchutnější je příprava jejich růžiček na páře. Pak osolit, opepřit a už tohle jídlo je docela fajn. O stupeň lepší je, pokud je polijete rozpuštěným máslem, a ještě o další patro výš je zasypání opečenou strouhankou, ochucenou stroužkem česneku a parmazánem. Tak posypku na zeleninu připravují Italové. Je návyková, jednu dobu jsem si ji sypala i na obyčejné brambory, na první jarní chřest, na dušený pórek... nechybělo moc a byla by i na omeletě.
Tak trochu omáčkově
Bešamelová omáčka se dá trochu ošulit, aniž by to na výsledek mělo zásadní vliv. Někdo ji vaří ze smetany, ale nám to doma stejně dobře chutná i z obyčejného polotučného mléka. Nepříliš hustou bešamelovou omáčku ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a vmíchejte do ní drobné růžičky syrového květáku (nebo brokolice) a na ovonění přistrouhněte trochu parmazánu (nebo přidejte lžíci nastrouhané nivy). Všechno to promíchejte, vlijte do zapékací mísy a dejte na třicet minut do rozehřáté trouby. Deset minut před koncem ještě přidejte nahoru trochu strouhaného sýra.
Květáková rýže
I do jídla zasahují módní trendy a tenhle módní hit už s námi žije asi pět let. Dnes se květáková rýže dá koupit už i mražená. Ale přece byste neplatili za polotovar v igelitu, když na tuhle zdravou přílohu můžete spotřebovat úplně všechen zbytek květáku včetně košťálu.
Syrový květák nasekejte nožem na jemno – nebo ho jako já hoďte do mixeru. Osolenou a opepřenou květákovou drť smíchejte se lžící olivového oleje a rozprostřete ji na pečicí papír na plechu. Dejte ho péct na deset minut do rozpálené trouby nebo tuhle akci podnikněte s pánvičkou. Já jsem pro troubu, protože to při míchání nikde nelítá (na plechu se nic míchat nemusí) a kuchyň zůstane uklizená. Jako příloha je květáková rýže skvělá ke kuřecím minutkám, k rybě nebo s grilovaným sýrem typu haloumi.
Na placato
Ano, zase přijdou na přetřes moje oblíbené zeleninové placičky. Protože zatímco květákový mozeček je nuda k uzoufání, tohle je skoro jako řízek. Uvařenou půlku květáku (i s celým košťálem) rozšťouchejte mačkadlem na brambory, přidejte strouhaný sýr, žloutek a zahustěte do husté kaše hrubou moukou. Nakonec vmíchejte do tuha ušlehaný bílek. Z těstíčka formujte placičky, které smažte ve vyšší vrstvě tuku.
Zdroj: časopis Vlasta