Levné sporty: běžkování

Zvažte, zda letos nevsadit třeba na běžky namísto tradičních sjezdovek. Cenový rozdíl je mezi těmito dvěma zimními sporty značný, když vezmete v potaz ceny vleků a lyžařských center. Na běžkách může člověk za celý den utratit do stovky za horkou polévku na půli cesty.

Venkovní posilovna

V prvních zimních měsících se mnozí snaží začít sportovat. Zkuste zapomenout na často drahé tělocvičny a využijte venkovní posilovny, které se objevují v celé řadě parků po celé republice. Nejenže se projdete v zeleni, ale zacvičíte si na čerstvém vzduchu.

Permanentka do fitka

Pokud vám venkovní posilovna nic neříká, ale máte silnou vůli a výdrž, pořiďte si do tělocvičny permanentku. Objednáte-li si rovnou třeba 10 lekcí, vyjdou vás na většině míst levněji. Otázka ale je, zda naopak neproděláte. Někteří doma po čase nacházejí němé výčitky v podobě propadlých lekcí.

Co se týče cvičení, můžete se inspirovat nejen v časopisech a knížkách, které jsou v knihovnách, ale také třeba na youtube, kde najdete celou řadu funkčních posilovacích či protahovacích cviků.

Nápad redaktorky Leony

Dva účty

Už před lety, teprve jsem pomalu končila vysokou školu, jsem si dala jasné pravidlo – vždy si z každé brigády odložit nějaké peníze stranou. A hned u prvního opravdového zaměstnání jsem si v bance zařídila ještě jeden účet, kam jsem si část peněz posílala. Ta částka se měnila, když jsem měla výhodný nájem, posílala jsem víc. Naopak, když se přitížilo, odkládala jsem méně, vždy však alespoň něco. Nepřestala jsem ani na rodičovské dovolené, byť tam jsem, vzhledem k částce okolo sedmi tisíc, na účet posílala několik let jen stovku dvě. Dělám to tak už řadu let a v plném nasazení jsem si uspořila třeba na rekonstrukci bytu, to už by se mi dneska s dětmi, nižším platem a většími výdaji asi nepodařilo, nicméně nebývám zaskočena nenadálými situacemi.

Hlídejte si, kolik peněz máte

Možná to bude znít absurdně, vždyť přece víte, kolik peněz vyděláte nebo obdržíte s důchodem. Máte to černé na bílém v některé z těch malých kolonek ve smlouvě či na složence.

Jenže se zkuste zamyslet, za co utrácíte a jak často. Jak často chodíte nakupovat a co si kupujete a jestli myslíte na zadní kolečka a máte připravenou nějakou rezervu, kdyby se cokoli stalo. Nejde jen o rozbitou pračku, ale třeba několikaměsíční výpadek v práci. A to je jedna ze základních pouček všech finančních poradců a ekonomů – musíte vědět, jak na tom jste a jak utrácíte. Někdy je dobré pořídit si třeba diář a tam si nějaký čas psát všechny příjmy a výdaje. Někdo to potřebuje mít stále na očích, takže si takový papír může pověsit na ledničku a věřte, že když vidíte ty pohyby, že nad útratou začnete více přemýšlet. Ceny energií samozřejmě příliš neovlivníte – to jedině smluvně, ale vyznat se v tom, vyžaduje pomalu technologický výcvik u NASA. Zaměřit se ale můžete na běžné nákupy – především potravin. Dobré je držet se striktně seznamu a také zkusit omezit návštěvy obchodu, protože vždy nakoupíte víc než ty tři rohlíky a čtvrtku chleba. A hlavně si to zapsat, vydržet a psát si každý den, kolik člověk utratil, se ve výsledku může jen vyplatit.

Vaříme levně a sezonně: Jablkový chlebový nákyp

Královnou úsporné kuchyně je Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky (poprvé vyšla r. 1905) vybíráme recepty, na které se nespravedlivě zapomnělo.

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 8 porcí:

  • 1/2 chleba,
  • 2–3 jablka
  • pár kapek mandlové esence
  • 2–3 lžíce mléka
  • 2–3 sáčky skořicového cukru
  • 50 g másla + na vymazání formy
  • skořice
  • citronová nebo pomerančová kůra
  • 200 ml zakysané smetany
  • vanilkový cukr

Postup:

1. Chleba usušte, semelte a strouhanku prosejte. Na pekáč dejte kousek sádla nebo margarínu (na talíř chleba počítejte jednu lžíci omastku). Chléb na tom osmažte dorůžova. Danuše Kejřová přidávala lžičku strouhaných jadérek švestkových nebo meruňkových, ale stejnou službu udělá pár kapek esence aroma hořkých mandlí. Prochladlý chléb pokropte mlékem, aby zvlhl.

2. Kulatou zapékací mísu vymažte máslem, vysypte moukou, do ní dejte vrstvu chleba, posypte skořicovým cukrem, na to vrstvu pokrájených jablek na plátky, trochu strouhané pomerančové nebo citronové kůry, posypte opět cukrem se skořicí a pokropte kysanou smetanou. Pokračujte další vrstvou chleba a postup opakujte, dokud není mísa plná. Poslední vrstvu musí tvořit chléb, na který položte plátky másla. Pečte na mírnou teplotu 1/2 až 3/4 hodiny.

3. Upečený korpus vyklopte a posypte vanilkovým cukrem.

 ZDROJ: časopis Vlasta