Hlavním úkolem kolagenu je zajišťovat pevnost a elasticitu pojivových tkání, jako je pokožka nebo chrupavky. Jak stárneme, klesá produkce kolagenu v těle a s tím souvisí nepříjemné jevy v podobě tvorby vrásek či oslabování pokožky. Negativně se to může podepsat také na stavu našich kloubů. Tomu, aby se tyto negativní procesy zpomalily, můžeme pomoci volbou stravy. Zejména konzumací potravin bohatých na kolagen nebo těch, které produkci kolagenu v těle zvyšují. Které mezi ně patří?

Potraviny důležité pro produkci kolagenu

Kolagen vzniká v těle mimo jiné kombinací aminokyselin, které jsou stavebními kameny bílkovin. Lidské tělo potřebuje k produkci kolagenu aminokyseliny prolin (vaječné bílky, mléčné výrobky, houby, zelí) a také glycin (vepřové a kuřecí kůže, želatina a další potraviny bohaté na bílkoviny). K tvorbě kolagenu přispívají i další prvky – vitamin C (papriky, citrusové plody), dále zinek (cizrna, čočka, fazole, hovězí, vepřové a jehněčí maso, ořechy, semena apod.) nebo měď (vnitřnosti, kakao, kešu, sezam, čočka).

Životní styl jako klíč k úspěchu

Jak již bylo řečeno, s věkem tvorba kolagenu klesá. Tento proces se nedá zcela zvrátit, ale lze ho výrazně zpomalit. V první řadě je to zdravým životním stylem – tedy volbou jídelníčku bohatého na zmíněné potraviny. Studie ukazují, že produkci kolagenu negativně ovlivňuje kouření, nadměrná konzumace alkoholu a také strava sestávající z průmyslově zpracovaných potravin s velkým obsahem přidaného cukru.

Kolagenové doplňky jako berličky

V dnešní době může být pro někoho velmi obtížné dodržovat jídelníček tak, aby se tvořilo dostatek kolagenu, proto existují nejrůznější doplňky stravy, které v takové situaci vypomohou.

Užívání hydrolyzovaného kolagenu jakožto doplňku stravy bylo podrobeno zkoumání v řadě studií. Většina z nich se soustředila hlavně na ženy. Například meta-analýza zveřejněná v odborném magazínu International Journal of Dermatology ukázala pozitivní vliv hydrolyzovaného kolagenu na zmírnění vrásek a hydrataci pokožky.

Kromě vzhledu vědce zajímá také vliv kolagenu na zdraví kloubů a kostí. Jedna studie se například zaměřila na užívání kolagenových doplňků u žen v post-menopause, které měly sníženu hustotu minerálů v kosti. Během roku došlu u žen, které užívaly každý den kolagen, k významnému zvýšení hustoty minerálů zejména v páteři a stehenní kosti oproti ženám, které místo kolagenu užívaly pouhé placebo.

Nespoléhejte ale na doplňky stravy jako na spásu, ze své podstaty mají jen doplňovat pestrou stravu, jak bylo výše popsáno.

Zdroj: vlasta.cz, Healthline, onlinelibrary, ncbi.nlm.nih.gov

Související články