Vystačíte si s obyčejným brčkem, i když o něco lepší je brčko s „husím krkem“, které lze snadno ohnout. Bude se vám s ním pracovat pohodlněji. Přímo sofistikovanou vyfukovací pomůckou pak bude plastová injekční stříkačka, v ideálním případě větší, tedy například o objemu 50 mililitrů. Plastové stříkačky jsou běžně k dostání v řetězcích lékáren nebo v e-shopech se zdravotnickým materiálem.

Vajíčko je před vyfukováním dobré odmastit a koneckonců i dezinfikovat: ideální je omytí vlažnou octovou či jarovou vodou. Omyté vejce pak ještě osušte papírovou utěrkou. Postupujte opatrně, každá prasklinka by se vám později mohla vymstít.

Rozpíchněte žloutek

Standardní vyfouknutí je jednoduché, prostě uděláte dírky ve špičkách očištěného vejce a opatrně foukáte do horního otvoru, zatímco tím dolním obsah vajíčka pomalu vyteče do misky. Nemáte-li s tím zkušenost, vyžaduje úspěšné vyfouknutí spíš obezřetný tlak, jako když hrajete na nějaký dechový nástroj. Nedujte do vejce jako do balónku, mohlo by prasknout. Dobrým trikem je do jedné dírky před vyfukováním strčit špejli, rozpíchnout jí žloutek a pak vejce opatrně promíchat. Rozmíchané vejce se totiž vyfukuje mnohem snadněji a zvládne to i dítě.

Tuhle tradiční metodu vyfouknutí skrze dva otvory potřebujete hlavně v případě, že chcete ozdobenou kraslicí protáhnout stužku nebo provázek. Takhle se vyfouknutá a ozdobená vejce používají často a jedna díra by vám moc nepomohla, navíc budete muset otvory pro stužku mírně zvětšit.

Celistvá skořápka

Vyfouknutí jedním otvorem je tak trochu „frajeřina“, ale odměnou bude větší pevnost a celistvost skořápky. Ta je pak odolnější i při náročnějších metodách dekorování vejce včetně použití jehel či mikrobrusek.

V principu je to ale metoda jednoduchá a předpokládá vytvoření přetlaku ve vejci, díky němuž obsah samovolně vyteče ven. Nejdřív vytvořte na jedné straně otvor velký tak, aby se do něj brčko pohodlně vešlo. Můžete k tomu použít tenký křížový šroubovák, jehlici na špízy nebo třeba špendlík s plastovou hlavičkou, šídlo, vývrtku nebo i ruční vrták nebozez. Je třeba ale jen opatrně poklepávat hrotem, nesnažte se díru do vejce vyvrtat nebo vytlačit špičkou nástroje.

Máte-li otvor hotový, zasuňte dovnitř brčko nebo špičku stříkačky. Brčkem nebo tlakem pístu stříkačky pak do vejce opatrně vtlačte vzduch. Vytvoří se přetlak, díky němuž obsah vejce vyteče do připravené misky. I v tomto případě pomůže, když špejlí obsah vejce prošťouchnete a promícháte. Někdo na to doporučuje šroubováček či šídlo, ale u nich hrozí, že skořápku nechtěně rozrazíte zevnitř.

No a nakonec je třeba vypláchnout vnitřek vejce od zbytků žloutku a bílku. Dá se to udělat tak, že dovnitř vpravíte stříkačkou nebo brčkem trochu vody a opět vtlačíte vzduch ústy, brčkem nebo stříkačkou.

Přejeme vám, ať se vám to povede!

Zkuste si letos uplést pomlázku sami podle našeho návodu:

Zdroj: Youtube