Myšlenka kuchařky je asi tahle: „Dnešní děti a mladí lidé znají jídla a suroviny, na které babičky nejsou zvyklé. Babičky jim ale chtějí udělat radost nějakou pochoutkou, tak co kdyby moderní recepty zkusili spolu?“

Myšlenka je to dobrá, k našemu mezigeneračnímu projektu se přidal ještě bratránek, a tak věkové složení bylo jednou pětasedmdesát a třikrát po dvacítce. Bohunka, Eliška, Mikoláš a Vojta se shodli na cheesecaku a bylo legrační je pak sledovat. Moje matička je kuchařka zkušená a rychlá, ale musela se nastupující generaci přizpůsobit v tom, jak nespěchá. Opravdu, náročné pro ni bylo už přečíst v klidu a pořádně recept!

Na podle oka se nehraje

Hlídat každý krok musel Vojta, hlavně v okamžicích, kdy babička jela svoje „podle oka, přiměřeně“. Miky ujídal z mísy sýr se smetanou, a když se začala přidávat vejce, babička ho okřikla, jako když mu bylo pět. Eliška nechápala, proč se má dělat věda s tím, že se cheesecake peče v troubě s nádobou s vodou, protože ona ho pekla už mockrát bez ní a vyšel dobře.

Já jsem zatím ale přemýšlela o tom, že je to výborný nápad, někdy takhle vařit a péct spolu a taky zkusit recepty někoho o padesát let mladšího. Mileniálové, jak se jim říká, jsou prý líní, rozmazlení, pořád na Facebooku a studující donekonečna… Jenže jsou taky první, kdo se zajímá o to, kde a jak žijeme a co a jak jíme. Vůbec mi proto nevadí se od nich v něčem poučit, třeba zrovna ve vaření.

Vyzkoušejte si i vy cheesecake, který jsme společně dělali:

Celkem 200 gramů máslových sušenek smíchejte se 100 gramy másla. Formu vymažte máslem a udělejte z té hmoty dno. Náplň tvoří 400 gramů plnotučného tvarohu, 300 gramů žervé, 70 gramů cukru, špetka soli, 80 mililitrů smetany ke šlehání a čtyři vejce.

Nalijte do formy, nechte pět minut stát a pak formou několikrát klepněte o linku, aby se uvolnily bublinky (to udělala rázná babička). Teď by se měla forma obalit zespodu alobalem a dát do trouby na plech plný vody, ale to je trochu vyděsilo, tak dali formu na mřížku a pod ni velký hrnec s vodou. Peče se to hodinu na 170 °C, a ať vás nenapadne troubu otvírat. Utekla by pára a dílo by se srazilo. Po upečení nechte ještě dvě hodiny dojít v troubě s pootevřenými dvířky a na noc šup do lednice.

Výsledek byl dokonalý, uznala to i Eliška, co předtím prskala nad vodní lázní. A dědeček? Slíbil, že sní i cokoli dalšího, co tahle parta uchystá.

Zkuste si na dort udělat čokoládové hnízdo podle našeho návodu:

Zdroj: Youtube