Skutečné, živé květy mají neskutečný počet odrůd. Královská botanická společnost v Londýně jich registruje osm tisíc. Právě Angličané jsou totiž jejich nejvášnivějšími pěstiteli na světě. Jedním z prvních záznamů o narcisech jsou zápisky lékárníka tamního krále ze 17. století o jejich přepravě ze Španělska.
Budete potřebovat:
• bílý fondán (tuto cukrářskou hmotu koupíte běžně v potravinách, my jsme měli značku Dr. Oetker)
• žlutou gelovou barvu na potraviny (také je běžně k dostání v potravinách)
• formičku ve tvaru kytičky nebo vločky
• špachtličku nebo špejli
• malý štětec a trochu vody
Fondán obarvěte gelovou barvou. Dělá se to postupným přidáváním po malinkém množství, pokaždé fondán důkladně prohněťte a přidejte barvu, dokud nezískáte odstín, který si přejete. Vyrobte si větší kuličku tmavšího odstínu žluté a menší kuličku světlejšího. Malý kousek fondánu nechte bílý.
Fondán vyválejte na prkénku, běžně se nijak nelepí, ale pokud by se vám přece jen přichytával, poprašte si prkénko trochou moučkového cukru. Pomocí formičky vykrájejte tvary květů nebo vloček. Pomocí špachtličky nebo špejle do nich vytvořte strukturu lístků.
Kvítka položte do zásobníku na vejce, lehce je promáčkněte, aby získala prohnutý tvar květu, a nechte schnout. Ze světlejšího fondánu vyválejte v dlaních kuličku, tu zploštěte do trubičky a špachtlí do širšího konce vytlačte otvor. Upravte otvor prsty a vyrobte tak středový kalich narcisky. Štětcem navlhčete jeho konec a vmáčkněte ho do květu. Fondán je plný cukru a voda bohatě postačí k tomu, aby se oba díly spojily.
Z neobarveného fondánu vytvořte malinkaté kuličky a naházejte je do kalichu. Až jich bude dost, štětcem vpusťte dovnitř trochu vody, aby se vše slepilo dohromady. Ze spodní strany narcisek můžete vpíchnout polovinu párátka pro upevnění, pokud budete zdobit pečivo bez krému.
Zkuste si na dort udělat také čokoládové hnízdo podle našeho návodu: