Máme za sebou další úspěšný díl soutěže Peče celá země, ve kterém se soutěžící museli poprat rovnou se třemi náročnými výzvami. Sobotní kuchařské klání bylo inspirováno tématem cestování a exotických dovolených, při kterých se velmi často rodí nezapomenutelné gastronomické zážitky a zkušenosti. Porota si tak pro soutěžící připravila opravdu náročné a mnohdy nečekané úkoly. Pro některé to byla zábava a dobrodružství, druzí se úkolů obávali. Ačkoliv to zpočátku nikdo nečekal, pekařem týdne se stal Roman, který však nevěří, že by měl velké šance dostat se do finále.
VIDEO: Podívejte se na medailonek a zajímavý rozhovor se sympatickou soutěžící Zuzanou, která soutěž při sobotním vyřazování opustila.
Donuty nebyly pro každého
V rámci individuální výzvy se účastníci pustili do přípravy oblíbené americké speciality. A neměli to jednoduché, protože od poroty dostali za úkol usmažit donuty dozlatova. V časovém limitu jedné a půl hodiny bylo potřeba představit porotě rovnou dvanáct kousků. Přestože si účastníci mohli dle vlastního uvážení zvolit recepturu těsta, techniku smažení i způsob dekorace, na konci museli předložit dva druhy donutů, každý po šesti kusech. Nejodvážnější soutěžící se mohli pokusit o vytvoření tří variant, každou po čtyřech kusech.
Porota se rozhodla být v hodnocení soutěžících a jejich výtvorů nekompromisní. „Jsem zvědav, zda v daném časovém limitu zvládnou připravit donuty, které budou nejen správně prokynuté, ale také s charakteristickým bílým pruhem na straně,“ oznámil všem porotce Josef Maršálek, který tím naznačil hlavní kritérium svého finálního hodnocení. Klíčem k úspěchu v této úloze byla perfektní příprava těsta. Roman, Vojta a Klára si za své výtvory vysloužili pochvalu od poroty, naopak Zuzana s úkolem bojovala a nestihla ho včas. Ale ani Kristýna na tom nebyla o moc lépe. Té se nedařila už počáteční příprava těsta.
Louhované pečivo i francouzské věže
Technická výzva zavedla soutěžící na hodinu a půl do srdce Německa. Pod vedením Míši Landové měli za úkol připravit šest kusů louhovaného pečiva, které mělo nabývat formy klasických preclíků, srdíček a bagelů. „Louhování, tedy krátkodobé ponoření do roztoku hydroxidu sodného, je klíčové pro dosažení charakteristické barvy, lesku, vůně a chuti pečiva," upozornila porotkyně na potenciální úskalí. Porotci se zaměřili nejen na dokonalé nakynutí, ale i na typickou chuť, barvu, lesk a správnou techniku smotání a nařezávání pečiva. Nejvíce se v této disciplíně dařilo Romanovi.
Další kreativní úkol přišel přímo z Francie, kdy soutěžící museli postavit půl metru vysokou věž z éclairů, známou jako pièce montée d’éclairs. Pro sestavení této konstrukce bylo potřeba asi šedesát kusů těchto sladkých tyčinek z odpalovaného těsta. V této disciplíně se znovu vyznamenal Roman, který předvedl svou karamelovou verzi. Naopak donuty se staly Zuzaniným kamenem úrazu, kvůli kterému také soutěž opustila. A co si myslí diváci? „Hodnocení poroty je zajímavé, buď jim vše chutná, nebo nechutná nic,“ napsala jedna ze sledujících. „Nechápu, jedno se vám nepovede, druhé ano, ale stejně vás vyhodí,“ zhodnotila další divačka.
Zdroj: Vlasta.cz, soutěž Peče celá země, Česká televize, Facebook