Asi nikoho nepřekvapí, že v buckinghamské kuchyni panují velice přísná pravidla. Pokrmy připravuje tým královských šéfkuchařů z těch nejlepších surovin. Jenže to není všechno. Každý člen královské rodiny má navíc svoje gastro vrtochy, s nimiž se kulinářští mistři musejí popasovat.

Mlsný jazýček měla královna Alžběta a nynější král Karel nyní není výjimkou. A vlastně se není čemu divit, vždyť je nazýván „nejznámějším britským ekologickým farmářem“.

Je velkým zastáncem biopotravin a na své ekologicky uvědomělé stravovací návyky je nebývale hrdý. Vlastní mnoho farem, ze kterých jsou dodávány potraviny v biokvalitě nejen na královský stůl. Značku Duchy Originals lze totiž nalézt i v britském supermarketu Waitrose, což znamená, že královské biopotraviny si může dopřát každý. Tedy pokud na ně má dostatek financí.

Zdroj: Youtube

Co má tedy jeho výsost v oblibě, a co mu naopak nesmí nikdy kuchař naservírovat?

Královský jazýček

Zatímco královna Alžběta II. velice milovala čokoládu, její syn a nástupce Karel III. to má přesně naopak. Rád si však pochutná na tradičních máslových sušenkách, které ovšem musejí být předehřáté na určitou teplotu. Pokud tomu tak není, ani se jich nedotkne.

Zvláštní požadavky má současný král, i co se týče vajec. Musejí se vařit přesně čtyři minuty, aby byl zaručen dokonale tekutý žloutek. Jestliže „nahniličko“ připraveno správně není, asi si dokážete představit, jak to panovníkovi nehezky pokazí den. Kromě vajíček ale rád snídá také sezonní ovoce s ořechy a nejrůznějšími semínky a pochopitelně nechybí pravý anglický čaj. A protože se údajně Karel III. snaží udržovat v kondici, rozhodl se kvůli tomu neobědvat.

Čaj o páté

Rozhodně si ale neodpustí tradiční čaj, který ovšem nepije jen o páté, ale kdykoli je příležitost. Král má rád silný čaj a lpí na jeho precizní přípravě i servírování. Nejenže údajně existují pravidla pro každý druh čaje, ale dokonce i pro umístění rukojeti šálku a lžičky na talířku.

Zakázané pokrmy

Na královské tabuli naopak nikdy neuvidíte mořské plody a syrové maso. O nich je totiž známo, že v případě, že nejsou upraveny správně, mohou způsobit otravu. Panovník nic takového zřejmě nechce riskovat. Z etických důvodů král odmítá také foie gras vyrobený z jater násilně krmené kachny nebo husy. Tento pokrm proto v královské kuchyni zcela zakázal. Kvůli podpoře udržitelnosti se také jeden den v týdnu zcela vyhýbá mléčným výrobkům a dva dny v týdnu si odpustí maso a ryby.

Zajímavostí na závěr pak je, že celá královská rodina nejí česnek a syrovou cibuli. Důvodem je nevábné aroma, které tyto suroviny, bez kterých si u nás vaření dokáže představit jen málokdo, vydávají. U společných obědů začíná hostinu vždy král, a to vložením prvního sousta do úst. Jakmile dojí panovník, dojedli všichni, nehledě na to, zda jim jídlo chutná či mají ještě hlad. Král je sytý, ostatní musejí být také.

Zdroj: vlasta.cz tastingtable.com delish.co.uk

Související články