Populární herec Vlasta Burian pocházel z chudých poměrů a jeho největší touhou bylo vyniknout a vydělávat velké peníze. To se mu podařilo, jakmile se proslavil jako herec, a začal vyhledávat luxus. A to nejen v podobě oblečení, ale také dobrého jídla a pití.
Přísná životospráva
Měl štíhlou a mrštnou postavu, ovšem nebylo to zadarmo. Každý den jezdil na kole, pravidelně hrál tenis, doma měl bazén i tělocvičnu. Manželka Nina totiž nechtěla, aby se „spravil“, tak pečlivě hlídala i jeho jídelníček. Podle Pavla Holíka, autora knihy Nejoblíbenější jídla krále komiků: Vlasta Burian hodující, moc nejedl, když měl v divadle zkoušky. To snědl maximálně párek s hořčicí a polovinu housky. Ovšem párek musel být z nejlepšího řeznictví. Když měl představení, nejedl prý vůbec nic.
Domácí restaurace
Burian měl ve svém domě v suterénu improvizovanou restauraci, která byla na tu době excelentně vybavená. Byla v ní lednice na maso, jiná na ryby, máslo a sýry, další na zeleninu. Nechyběl ani sklípek na víno a na pivo. Od roku 1939 pracoval u Burianových Jaromír Trejbal, v tu dobu jeden z nejlepších českých kuchařů. Ten o svém působení u Buriana o mnoho let později napsal knihu Co jedl Vlasta Burian, v níž se podělil se čtenáři o 66 původních receptů.
Hlavně dietně a zdravě
Typické české knedlíky neměly u Burianů šanci, dokonce ani koprovka, kterou měl paradoxně Vlasta Burian velmi rád. Jenže se nevařila, protože by přibral, a to nechtěl ani on, ani jeho manželka Nina. Neholdoval ani alkoholu, někdy si dal sklenku vína nebo si doma čepoval vlastní plzeň. Nejoblíbenějším nápojem byla bílá káva, které podle Jaromíra Trejbala vypil třeba několik velkých hrnků za den.
Láska k jednoduchým jídlům
Přestože si mohl dopřát i takové lahůdky, jakými byly lanýže, nejraději měl jednoduchá jídla. Jak vzpomíná ve své knize Jaromír Trejbal, nejvíc si slavný herec pochutnal na těstovinách s kuřecím masem, jablky a mandlemi. Večeře ale bývaly u Burianů studené, například telecí rosol, králičí paštika nebo šunka. Rád měl také takzvanou opilou pomazánku, která se připravovala z tvarohu, piva, nivy a feferonek.
RECEPT: Kuřecí prsíčka na mandlích a široké nudle
Tyhle české fettucine s kuřecím masem si zamilujete úplně stejně jako Vlasta Burian.
Budete potřebovat:
- 800 gramů kuřecích prsíček
- 500 g širokých nudlí
- cibule
- česnek
- 2 rajčata
- 2 jablka
- mandle
- máslo
- pepř
- sůl
Jak na přípravu:
Nejprve uvařte nudle v osolené vodě, jablka zbavte jádřinců. Na pánvi orestujte na oleji česnek. Pak odstavte z plotny. Scezené nudle vložte do pánve, přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Na druhé pánvi opečte kuřecí prsíčka, osolte a přidejte pepř. Jablka nakrájejte na plátky, opečte ve stejné pánvi, kde jste opékali prsíčka. Poté na jiné pánvičce orestujte plátky mandlí, nespalte je! A můžete servírovat, na talíř dejte nudle, pak maso, na to jablíčka a nakonec vše posypte mandlemi.
Zdroj: Vlasta.cz Co jedl Vlasta Burian, Jaromír Trejbal (1991), Nejoblíbenější jídla krále komiků: Vlasta Burian hodující, Pavel Holík (2012), csfd.cz