Tak dlouho se chodí se džbánem... dalo by se říct v případě nově zveřejněného průzkumu amerického týdeníku Newsweek. Ten se zaměřil na oblibu členů britské královské rodiny, jejíž životní peripetie mnozí Američané dychtivě sledují, a přinesl velmi zajímavý výsledek.

Zdroj: Youtube

Dosavadní miláčci USA, princ Harry a jeho americká manželka Meghan, zaznamenali mimořádně hluboký propad své popularity. Kdysi jednoznačně zářili z prvních míst, nyní se dostali dokonce těsně pod Andrewa, syna zesnulé královny Alžběty II., jenž se loni vzdal všech svých titulů kvůli soudu, u kterého byl nařčen ze sexuálního obtěžování sedmnáctileté dívky.

Čeho je moc, toho je příliš

K propadu obliby přispělo především praní špinavého prádla vévodů ze Sussexu na veřejnosti. Jakkoli dříve kritizovali média kvůli narušování soukromí, po loňském podzimu o nich - i ti, kteří o to nejeví příliš velký zájem - vědí skoro všechno. Nejprve "svůj příběh" odhalili v šestidílném dokumentu, který natočili se streamovací službou Netflix. Následně Harry vydal šťavnatou biografii Spare.

Úprk za oceán kvůli médiím

Právě hon médií, s nímž se bolestivě potýkala princezna Diana, matka Harryho, kterého tento fakt jistě doživotně ovlivnil, vedl před časem k přesunu vévodů do rodné země někdejší herečky Meghan Markle. Odjeli do Kalifornie, daleko od královského protokolu, který – jak Meghan přiznala v dokumentu – byl naprosto vzdálený americkému životnímu stylu.

Středověk v Buckinghamu

Ani v USA v prvních letech neztratili americké fanoušky, naopak je získávali. Pár týdnů po smrti královny Alžběty II. loni na podzim však manželé zveřejnili dokument Harry and Meghan, kterým ale některé spíše pohoršili. Kupříkladu Meghaninými reakcemi na „zkostnatělé, středověké zvyky“, které ji šokovaly v Buckinghamu.

Ztráta panictví, boj s plešatěním i pocit, že je ten "druhý"

Vydání Spare, kde Harry barvitě veřejně popisuje bratrův "zoufalý boj s plešatěním“, nebo den, kdy coby mladík ztratil panictví se starší ženou, či žárlivé bratrské půtky, už pak bylo jen nádavkem. „Byl jsem jen stínem, podporou, plánem B. Byl jsem přiveden na svět pro případ, že by se Willymu něco stalo. Byl jsem povolán k záloze, rozptýlení a v případě potřeby coby náhradní díl. Ledvina, možná. Krevní transfúze, kostní dřeň,“ popisuje v knize Spare, přičemž čtenář vidí (a snad i chápe), jak těžce se vyrovná s vědomím, že je bratr korunního prince.

Ztráta popularity byznys neohrozí

Manželský pár výsledek jistě nelibě překvapil – Harryho obliba od roku 2021 klesla o 48 procentních bodů, Meghanina o 40 - padnout z piedestalu musí být bolavé, nicméně antipatie k nim nemusejí ohrozit jejich byznys. Dokument má obří sledovanost a prodej knihy boří rekordy.

Zdroj: Vlasta.cz https://www.newsweek.com/meghan-markle-prince-harry-popularity-all-time-low-polling-america-1782692