Obrázek Vlasta.cz

Houby místo masa? Mají spoustu vitamínů. Zkuste langoš s houbami nebo polévku

Letos si houby daly načas, ale nakonec se houbařská sezona rozjela naplno. Máte-li doma čerstvé úlovky z lesa, vyzkoušejte kromě klasické smaženice i pár pár netradičních bezmasých receptů. Na krémové liškové polévce, domácím langoši nebo houbových p...

Houby už rostou

Hurá, už rostou! Nasbírejte čerstvé houby a uvařte z nich omáčku nebo rizoto

Babí léto má své kouzlo! Právě i díky houbám, kterých teď v lesích najdete mraky. Záleží samozřejmě na lokalitě, ale nějaký ten hříbek nebo bedlu si můžete ulovit všude. Chce to trochu trpělivosti a nadšení, plný koš hub za to rozhodně stojí.

Krabičkové svačiny

Krabičkové svačiny do práce i školy: Zkuste pomazánky z černé čočky, řepy, kapie

Dětem do školy svačinu nachystáte, ale sobě ne, protože nezbývá čas? Změňte to a inspirujte se našimi tipy na zdravé, rychlé a především chutné pomazánky, z nichž jedním tahem vykouzlíte "sváču" nejen pro svého školáčka, ale rovnou i pro sebe a manže...

Žampiony mají spoustu vitamínů

Lupenka, alergie nebo diabetes? Kupte na to žampiony. Neuhodnete, co obsahují

Žampiony můžou být považované za chutnou potravinu v kuchyni, ale mnoho lidí neví, že mají příznivé účinky na lidské zdraví v různých směrech. Rozhodně to není jen houba do polévky ve vedlejší roli.

Brambory jsou oblíbenou potravinou

Brambory: Čtvrtá nejkonzumovanější potravina na světě! Komu šlapou na paty?

Brambory jsou skvělé. Milujeme je vařené, pečené, smažené... Dají se z nich připravit slavnostní pochoutky i úplně obyčejná všední jídla. A taky ty nejlepší domácí hranolky. Věděli jste, že čtvrtou, nejvíce konzumovanou plodinou na světě, jsou právě...

Na gril se nemusí vždycky dávat maso

Asie pro vegetariány. Zapomeňte na maso, dejte na gril exotiku

Sečuánský lilek, bezmasé špízy nebo grilovaný ananas... Rozpalte gril a pochutnejte si na trochu jiných, exotických chutích bezmasých pokrmů. Odlehčené a zdravé večeře k létu patří.

Sezóna cuket je tady!

Nevíte, co s cuketami? Zkuste koláč nebo pizzu. Cuketa je královna vitamínů

A máme tu opět období, kdy se zahrádkáři a pěstitelé jako každý rok zdraví větou: „Ahoj, nechceš cuketu?“ Tahle rostlina je totiž tak nenáročná, že plodí ostošest. Jak ji zužitkovat, aby se nám nepřejedla? Přinášíme tipy na netradiční recepty a zajím...

Obrázek Vlasta.cz

Jahody. Afrodiziakum pro dospělé, na podporu hubnutí, ale i proti rakovině

Stačí je rozmačkat s cukrem a smetanou a máte šťavnatou misku, kterou vám možná připravovala babička. Jahody jsou kouzelné, slaďoučké a tvarem srdíčka i sexy.

Mrkev a její zdravotní benefity

Objevte sílu mrkve! Posiluje zrak, kosti, bojuje proti rakovině i pomáhá hubnout

Na první pohled se může zdát jako obyčejná a možná i trochu nudná. Ale nenechte se zmást! Mrkev patří jednoznačně mezi nejzdravější druhy zeleniny. Jaké má přínosy pro náš organismus? A co vše z této sezónní pochoutky můžeme vykouzlit? Inspirujte se...

Heřmánek je všelék

Heřmánek není jen na průjem a spánek. Zkuste heřmánkové víno na nachlazení

Jen málo léčivých rostlin se už od pravěku těší u lidí takové úctě jako heřmánek. Co všechno jeho malé květy dokážou?  

Zmrzlina je v létě top!

Zmrzlina nebo gelato? Zkuste pečenou zmrzlinu a na cukru nešetřete

To nejrychlejší a nejstudenější osvěžení přináší v létě zmrzlina. Pokud snad dáte přednost gelatu, měli byste vědět, jaký je rozdíl v jejich přípravě. Zvládne to každá průměrná kuchařka…

Jahodové nanuky s balzamikovým octem

Vyzkoušíte doma? Nanuk s octem, sníh nebo jahodový salát s plísňovým sýrem

Jahody jsou krásně červené a na talíři vypadají sexy. Jsou šťavnaté a slaďoučké a neznám moc lidí, kteří by si na nich nesmlsli.

Sklízíme třešně.

Třešně pomalu končí. Zkuste je s bourbonem, bazalkou nebo upečte bublaninu

Dokonale vyzrálé plody třešní je prima jíst jen tak, přímo ze stromu. Ale taková bublanina nebo koktejl také nejsou k zahození, nemyslíte? Třešně mají v oblibě i slavní barmani a kreativní šéfkuchaři.

Zkuste někdy ovocný salát

Meloun, hruška nebo čekanka. Zkuste zeleninové saláty s ovocem

Konečně přichází ten dlouho očekávaný čas, kdy můžeme v kuchyni kouzlit také z úrody, která nám vyrostla na zahrádce. Pokud tedy patříte mezi milovníky zdravých a lehkých pokrmů, kterým kraluje šťavnatá, čerstvá zelenina a ovoce, přinášíme vám několi...

Grilování

Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso. Je stravitelnější a bez tuku

Milujete zahradní grilování a rádi byste zkusili připravit něco originálnějšího? Jste-li prvotřídními masožravci, kterým se už kuřecí, vepřové či hovězí zajídá, zkuste se vrhnout do jiných druhů masa.

Zelenina

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Konečně přichází ten dlouho očekávaný čas, kdy můžeme v kuchyni kouzlit z úrody, která nám vyrostla na zahrádce. Pokud tedy patříte mezi milovníky zdravých a lehkých pokrmů, kterým kraluje šťavnatá, čerstvá zelenina, přinášíme vám několik tipů na jed...

Brambory jsou skvělá příloha

Které na vaření a které spíš na šťouchačku? Poradíme, jak se vyznat v bramborách

Velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní – brambory jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Víte ale, jaké existují druhy a jak je při vaření a pečení použít? Přinášíme nejen praktické rady, ale i zajímavosti, které jste o této p...

Zelný salát

Podpořte svoji imunitu. Zázračné zelí proti únavě, ekzémům, vyrážkám i akné!

Málokterá zelenina pocházející z našeho podnebného pásu má tolik "nej" jako zelí. Je nejrozšířenější, nejlevnější a ze všech zelenin jednou z nejbohatších na vitamin C. Copak si zelí zaslouží, abychom si ho dávali jen k nedělní vepřové s knedlíkem? N...

Z červené řepy se lisuje i velmi zdravá a chutná šťáva.

Červená řepa jako elixír zdraví a pomocník při hubnutí! Ale může i škodit

Výsev červené řepy je v plném proudu. Pojďme si představit benefity této kořenové zeleniny, na kterou má většina z nás první hojné vzpomínky ze školní jídelny. A zatímco jedni si ji zamilovali, druzí se jí vyhýbají. Tak či tak je řepa v rozumné míře...

Svačinka by vám měla především chutnat.

Pět jednoduchých svačinek na výlety, které vám dodají energii

Chystáte se na celodenní procházku, vyjížďku na kole nebo třeba na horskou túru? Nezapomeňte si do batohu přibalit něco na zub, aby vám nedošly síly. Co na cestách jíst, abyste doplnili nejen vydanou energii a potřebné živiny, ale zároveň jste měli z...

Hranolky jsou oblíbené pro spoustu lidí

Domácí hranolky s omáčkami, které návštěva ocení

Brambory jsou skvělé. Milujeme je vařené, pečené, smažené... Dají se z nich připravit slavnostní pochoutky i úplně obyčejná všední jídla. A taky ty nejlepší domácí hranolky.