Dýňová polévka

Dýňová polévka s jablky: Nejsnáze se připravuje z hokaido

Dýňová polévka je podzimní klasika. Zkuste k ní netradičně přidat jablka. Výsledek vás opravdu překvapí. Nejoblíbenější dýní je hokaido, protože ji není třeba loupat. S máslovou nebo muškátovou dýní je sice víc práce, kromě loupání vyžadují i delší t...

Svíčková: Klasika české kuchyně

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem

Recept na dokonalou svíčkou se předává ve většině rodin z generace na generaci. Zkuste ale i ten náš! Je dokonalý. A nezapomeňte, nejlepším maso na omáčku je loupaná hovězí plec, které se říká falešná svíčková. 

Cuketový perník

Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu

Cukety už nikdo nechce. Sklizeň byla jako v podstatě každý rok dokonalá. Už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte dokonaLý perník z buchet, kterému my říkáme cuperník. Bude chutnat všem a hotový je doslova za pár minut. 

Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí

Švestkový crumble: Snadný dezert kombinuje teplé ovoce a drobenku

Crumble je původně anglický dezert, které je ale oblíbený po celém světě. Je snadné ho udělat a také snadné sníst. Nemusíte ho ani krájet, stačí ho dát doprostřed stolu a rozdat lžíce. Jak na nejlepší švestkový crumble? 

Ovoce, těstíčko, skořice a ořechy. Prostě dokonalá kombinace

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy

Jablka v županu jsou všeobecně známá, proč ale nedopřát křupavý obleček i sladkým hruškám? A můžete je navíc naplnit ořechy.

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Příprava běžné žemlovky je všeobecně známá. Náš recept na žemlovku bez mléka a tvarohu, který k zalití pečiva využívá svařeného vína, je víc než sto let starý. Dříve se této žemlovce také říkalo jablkovec (ačkoli dnes pod tímto názvem najdete v recep...

Švestková povidla? Nebojte se pustit do jejich přípravy

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Švestková povidla si udělejte sami doma. V zimě je budete s radostí ujídat. Jestli se rozhodnete povidla uvařit nebo upéct v troubě, je na vás. Dobře fungují oba způsoby, ale s jednou podmínkou – a to je množství. Když připravujete větší, alespoň čty...

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Představujete si je jako měsíčky jablek obalených těstem? Kdepak, tyhle jablkové knedlíky jsou jiné. Vyzkoušejte originální recept, který si vy i vaše rodina zamilujete. 

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Kombinace švestek a máku je pro naše kraje typická. Využijte tyto suroviny a udělejte si klasický moučník, který bude chutnat celé rodině. 

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Voňavá klasika z dob habsburské monarchie, kterou musí mít v repertoáru každá dokonalá hospodyňka! Vůně pečených jablek, skořice a vanilky dá o vašich kvalitách vědět široko daleko…

Jak na dokonalou sekanou?

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Z mletého masa se dá vykouzlit bezpočet nejrůznějších pokrmů. V české kuchyni má, i když se jí trochu tlačí na záda hamburger, své výsostné postavení sekaná. Jak ji udělat dokonale? Základem je správné maso. Mix vepřového a hovězího masa má své opods...

Pizza? Aneb jistota, že děti budu večeřet

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Pizza je nejoblíbenějí dětské jídlo, a tak cokoli v této formě snědí malí strávnící mnohem snáze, než kdybyste jim třeba udělali klasické lečo. V tomto receptu navíc spotřebujete paprky, víte, že ty zelené obsahují dvakrát více vitaminu C než pomeran...

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník

Vyzkoušejte dvoubarevnou cuketovou bábovku. Ačkoli jsou cukety zelenina, skvěle se hodí i do sladkých moučníků, které jsou díky nim vláčnější, šťavnatější a ideální na posezení u kávy. 

Dokonalý vídeňský řízek je opravdu přes celý talíř

Jak na dokonalý vídeňský řízek? Řiďte se naším návodem a přidejte k němu i salát

Rakousko-Uhersko bylo kotlem, v němž se mísily národnosti a tím pádem nejrůznější kulinární vlivy a chutě. Jedním ze symbolů je vídeňský řízek. Jak ho přesně připravit a s čím ho podávat?

Kysané zelí rovná se vitamíny na celou zimu

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Kvasit zelí, fermentovat řepu, vyrábět domácí jogurt nebo kefír, starat se o kombuchu, pečovat o vlastní kvásek. Všechny tyhle aktivity mají společného jmenovatele: lásku k vlastním střevům. Protože ta tolik skloňovaná imunita sídlí právě tam. Kvašen...

Cuketové placičky

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Hodí se jako příloha nebo v doprovodu vařených brambor poslouží jako hlavní chod. Jsou dobré nejen teplé, ale i studené, ačkoli to možná nezjistíte, protože – jak potvrzuje zkušenost – nejspíš je sníte všechny dřív, než stačí vychladnout.

Třešňový clafoutis

Vyzkoušejte bublaninu po francouzsku. Třešně se do ní dávají vždy s peckami

Až se dosyta nacpete čerstvými třešněmi a nějaké vám zbudou, můžete z nich vytvořit opravdové lahůdky. Ochutnali jste někdy francouzský clafoutis? Je načase! Je to bublanina po francouzsku.

Vyzkoušejte nové pomazánky

Dokonalé pomazánky: Zkuste křenovou, tuňákovou, okurkovou či z makrely

Škvarková, sýrová, křenová, tuňáková, lososová... Taky milujete pomazánky? Když k nim ještě máte čerstvě upečený domácí chleba, je čas uspořádat pořádnou chlebíčkovou párty.

Citrusy se k masu hodí velmi dobře

Citrusy v kuchyni: Zkuste maso na pomerančích či paštiku s mandarinkami

Do popředí zájmu se dostávají hlavně v zimním období a většinou pouze tak, že je oloupeme a sníme, případně citron nakapeme do čaje… A to je škoda, citrusy se skvěle uplatní i jako surovina v mnoha nejrůznějších receptech.

Obrázek Vlasta.cz

Zbyla vám koleda? Vyzkoušejte omáčky, pomazánky, saláty, poháry i masové náplně

Každoroční klasika. Po Velikonocích máte ošatku plnou vařených vajec. To je ale skvělé, protože se s nimi dají dělat kouzla. Omáčky, pomazánky, saláty, poháry i masové náplně. Vyzkoušejte naše tipy.

Kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou: Tradiční jarní pochoutka chutná nejlépe s mladými kopřivami

Baby kuřátko si můžete dopřát jako hlavní chod s přílohou či bez ní. Ale nejlepší je stejně upečené s nádivkou! Jak upéct tu nejdokonalejší?