Zkuste plněné brambory

Staré dobré brambory: Zkuste závin, pudláky, lokše či pašerácký prejt

Sezona starých brambor je právě uprostřed. Klasickou surovinu české kuchyně všichni milujeme. Jak brambory zajímavě zužitkovat? Třeba takhle...

Špaldové rizoto chutná možná lépe než rýžové

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?

Špaldová mouka je zdravější než klasická pšeničná, ač není bezlepková, má určitý význam i pro celiaky. Jak je to možné?

Vyzkoušejte jáhly

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko

Dříve se bez nich žádná domácnost neobešla, pak téměř upadly v zapomnění. Posledních pár let prožívají jáhly slavný návrat do (zdravější!) české kuchyně.

Bramborové noky zvládnete i doma

Bramborové těsto: Na plněné knedlíky, noky, roládu i pizzu

Ze základního bramborového těsta, které se snadno naučíte, se dají vyrobit spousty skvělých dobrot. Plněné knedlíky, noky, pizza, palačinky, roláda i placky budou teď na podzim obzvlášť chutnat.

Čočka? Vsadíte na klasiku nebo budete experimentovat?

Novoroční čočka: Nejlepší recepty z celého světa. Dneska si musíte jeden zkusit!

Tahle zdravá luštěnina si vaši pozornost zaslouží nejen na Nový rok. Mezi našimi recepty jistě najdete podobu, ve které ji pustíte na svůj stůl častěji. Dneska si jí ale udělejte bez diskuzí. Má vám zajistit hodně peněz v novém roce!

Tradiční vánoční anglický pudink

Co jedí o vánočních svátcích ve světě? Vánoční pudink či srnčí hřbet

Každá země, dokonce i oblast, kde ctí Vánoce, slaví nejkrásnější svátky v roce po svém a připravuje tradiční vánoční delikatesy. Ochutnejte některé z nich.

Brambory zapečte se smetanou

Menu na Boží hod: Připravte glazovanou šunku a smetanové brambory

Štědrovečerní stůl bývá většinou tradiční. Následující vánoční svátky jsou ovšem příležitostí, jak potěšit a překvapit rodinu i hosty. Vyzkoušejte naše nové recepty.

Klidně trochu experimentujte

Sváteční bramborové saláty? Zkuste s hráškem a lososem nebo třeba s krevetami

Jsou jiné než ten klasický štědrovečerní, ale máte-li rádi změnu, zkuste je. Některé z nich klidně můžete podávat jako slavnostní hlavní jídlo.

Kapr snese extravagantní přípravu

Kapr netradičně: Zkuste řízky na staroměstský způsob či pečení na víně s křenem

Tahle sladkovodní ryba k pravým českým Vánocům prostě patří. Zachovejte i letos tradici a přitom si pošmákněte i na něčem jiném než klasickém kapřím řízku.

Dovedete si představit Vánoce bez kakaa?

K cukroví z kakaového těsta přidejte krém s trochou rumu a strouhanými mandlemi

Kakaové těsto patří mezi ty nejoblíbenější. Přidejte k němu krém s trochou rumu a budete mít dokonalé cukroví, které si všichni oblíbí. 

Jedlé dárky zvládnete i na poslední chvíli

Jedlé dárky: Mangový balzám, čokoládové bonbóny či olivová tapenáda

Inspirujte se našimi tipy a své blízké letos obdarujte v několikanásobném rozměru. Věnujte jim vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, který při přípravě navíc okořeníte láskou a radostí. 

Vosí hnízda? Láska?

Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?

Čemu dáváte přednost? Nepečeným vosím hnízdům, marokánkám, cukrovým hříbečkům nebo žloutkovým kuličkám? Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do pečení!

Jaké polevy na cukroví máte rádi?

Základní polevy na cukroví: Citrónová, kakaová, čokoládová a bílková

Jak zdobíte cukroví? Dáváte přednost tomu bez polevy nebo naopak vylepšujete čokoládou, zdobíte bílkovou polevou nebo dáváte přednost kakaové?

Vaječný likér: Koho by nepotěšil?

Jedlé dárky: Karamelky s mořskou solí, vaječný, kokosový či mandarinkový likér

Likéry, karamelky, čokoláda, vinné želé, perníčková dekorace... Pokud jste vlastní výrobu dárků dosud nestíhali, letos by to už konečně mohlo vyjít!

Česká klasika je vlastně ruská klasika

Bramborový salát slaví 100 let. Pochází z Ruska, u nás ho proslavila Sandtnerová

Až budete před Štědrým večerem krájet brambory a zeleninu na vánoční salát, můžete si k tomu nalít sklenku vína a oslavit jedno velké výročí. Na bramborovém salátu si totiž pochutnáváme už sto let!

Vanilkové rohlíčky se objevují na vánočním tabulích nejen v Česku, ale i Rakousku a Maďarsku

Z vanilkového těsta upečete vánoční rohlíčky, hříbky, srdíčka nebo kroužky

Jaké tvary chcete dát svému vánočnímu cukroví? Budete dělat klasické vanilkové rohlíčky obalované v moučkovém cukru? Nebo dáte přednost extravagantním modelům? 

Skořicové cukroví

Cukroví z třeného těsta: Skořicové úsměvy, mandlová kolečka či bábovičky

Základní třené těsto je plné másla a moučkového cukru. Přidejte do něj žloutky a citrónovu štávu a vyrobíte dokonalou směs.

Čokoládové kuličky neboli brambory obalené v kokosu

Pudinkové těsto na cukroví: Vytvořte z něj kokosové brambory i jahodové kytičky

Co vyrobíte z pudinkového těsta? Třeba čokoládové brambůrky plné kokosu a kakaa. Vyzkoušejte i jahodové kytičky s dokonalou chutí marmelády.

Vánoční klasika? Linecké!

Linecké těsto: Kromě slepovaného upečte ježky s čokoládou či hvězdičky s ořechy

Z lineckého těsta uděláte klasické slepované cukroví, ale také jeho varianty s oříšky nebo třeba čokoládou. 

Darujte své vlastní výrobky

Dárky kořeněné láskou: Vyrobte vánoční olivový olej či pesto s vlašskými ořechy

Také míváte problém vymyslet, co darovat blízkým, kteří všechno mají a nic nepotřebují? Největší radost uděláte tím, co jste sami vytvořili. A pokud je to ještě dobré, máte vyhráno. Poradíme vám, jak na to!

Kokosové těsto a výrobky z něj patří k těm jednodušším

Cukroví z kokosového těsta: Připravte si dvě základní varianty a z nich tvořte

Kokos je přísada, která je klasikou nejen ve vánočním pečení. Navíc práce s touto ingrediencí patří spíše mezi ty snazší. Nebojte se a jděte do toho: