Bábovka je tradičním moučníkem nejen u nás, ale také na Slovensku či v Rakousku. V sousedním Německu se jí říká Gugelhupf nebo také Kugelhopf. Její tvar se ale velmi podobá francouzské baba au rhum či italské panettone.
Proč zrovna bábovka?
Existuje několik vysvětlení, jak vzniklo slovo bábovka. Jedna z pověr říká, že se tak dříve říkalo pouze formě, samotnému pečivu se pak říkalo bába. Její tvar totiž nápadně připomíná siluetu sukně.
Jedna z dalších legend praví, že dříve dostávaly porodní báby za úspěšný porod odměnu, a to koláč, kterému se začalo říkat bábovka.
Různé druhy přípravy
Na bábovce si pochutná většina z nás. A je jedno, jestli je vytvořena z kynutého, piškotového, či třeného těsta. Existují tisíce různých receptů na bábovky všeho druhu. Většina z nás už ochutnala tvarohovou, kakaovou, mrkvovou, banánovou či jablečnou. V českých domácnostech se ale nejčastěji podává třená ze světlého a tmavého těsta.
Vynikající bábovku dělá také herečka a moderátorka pořadu Showtime Laďka Něrgešová. Svůj recept nazývá „krupicová fofr“ bábovka, a jak už je z názvu patrné, doma ji budete mít hotovou skutečně za pár okamžiků.
Ingredience na bábovku
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g dětské krupice
- 250 g krupicového cukru
- 160 g másla
- 4 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Ingredience na citronovou polevu
- šťáva z citronu
- citronová kůra
- moučkový cukr
Postup
- Nejprve si připravte tři mísy.
- V první míse vyšlehejte změklé máslo s polovinou cukru a čtyřmi žloutky.
- Ve druhé míse smíchejte měkký tvaroh s krupicí. Přidejte prášek do pečiva, citronovou kůru a špetku soli a pečlivě smíchejte dohromady.
- Ve třetí míse či v kuchyňském robotu si vyšlehejte tuhý sníh ze čtyř bílků.
- Nejprve smíchejte žloutkovou směs společně s tvarohovou. Postupně do ní vmíchávejte ušlehaný sníh z bílků.
- Do mísy přidejte druhou polovinu cukru a znovu důkladně promíchejte.
- Vymažte formu na bábovku máslem a vysypejte moukou.
- Těsto nalijte do formy, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a nechte péct asi 45 minut.
- Připravte si citronovou polevu, a to smícháním citronové šťávy, kůry a moučkového cukru. Vždy v poměru co jedna lžíce citronové šťávy, to lžíce moučkového cukru a citronové kůry.
- Upečenou bábovku nechte vychladnout, poté ji vyklopte a přelijte citronovou polevou.
Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, instagram.com, kuchynelidlu.cz