V České republice žije asi třicet tisíc celiaků. Celiakie je zánětlivé onemocnění střeva, a pokud se neléčí, může se projevit i rakovinou, protože se nevstřebávají živiny. Celiakie není totéž co alergie na lepek – při ní dochází ke klasické alergické reakci po požití potravin s lepkem.

Má sice podobné projevy, ale objevuje se i svědění a otoky. To u celiakie není. U obou však platí – jedinou možností léčby je vyloučit z jídelníčku lepek.

Zdroj: Youtube

Kde všude najdeme lepek

Především v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito a oves, a samozřejmě všechny potraviny, které tyto obiloviny obsahují. Tedy pečivo, chléb, rohlíky, strouhanka, těstoviny, knedlíky, kroupy, müsli, dorty a sušenky. Pozor je nutné dávat i na kuskus, bulgur a špaldu.

Přirozeně bezlepkové potraviny

Naopak bezlepkové jsou brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, amarant, ovoce, zelenina, houby, vejce, med, kakao, mléko, sýry, tvarohy, jogurty, maso, ryby, ořechy a semena.

Je ale nutné si uvědomit, že řada bezlepkových potravin může být lepkem při výrobě kontaminovaná. Raději preferujte výrobky, které jsou označeny pojmem „bez lepku“ nebo mají na obalu obrázek přeškrtnutého klasu.

Bezlepková strava nemusí být drama

Dnes už není tak náročné přemýšlet, jak v kuchyni vykouzlit něco bezlepkového. Existují již hotové výrobky od renomovaných výrobců, které ušetří práci, například bezlepkové mouky, směsi na chléb, bramborové knedlíky bez lepku, dorty a spoustu dalšího.

Frittata je nejen italská rychlovka

Frittatu si můžete dopřát k snídani, obědu nebo večeři. Od klasické omelety se liší tím, že se peče pomalu a nejsou v ní jen vajíčka. V pomalém pečení tkví kouzlo frittaty, nesmí se péct zprudka, aby nebyla vysušená a nepřipálila se.

Na rozdíl od omelety, kam se obvykle suroviny dávají až navrch, v tomto případě se vše smíchá dohromady. Frittatu je vhodné péct v troubě.

Recept na bezlepkovou vegetariánskou frittatu od šéfkuchaře Jamieho Olivera

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 5 vajec velikosti L
  • ½ sklenice pečených červených paprik
  • 80 g řeřichy
  • koření a sůl podle potřeby
  • olivový olej

Jak na to:

  1. Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a brambory, promíchejte.
  2. Do nepřilnavé pánve s vyšším okrajem nalijte asi 1 cm olivového oleje a rozehřejte.
  3. Po asi 1 minutě přidejte směs brambor a cibule. V této fázi nepřidávejte žádné koření ani sůl, protože by tím brambory ztratily vlhkost.
  4. Za občasného promíchání zlehka opékejte asi 25 minut doměkka.
  5. Brambory a cibuli pak sceďte a nechte mírně vychladnout.
  6. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte uvařené brambory a cibuli, pak promíchejte a nechte asi 5 minut působit, aby brambory začaly vstřebávat vejce (kolem brambor byste měli vidět malé bublinky).
  7. Papriky sceďte a nakrájejte nadrobno, pak vmíchejte do vaječné směsi, dochuťte solí a pepřem.
  8. Pánev vymažte troškou olivového oleje a dejte na mírný oheň, pak do ní nalijte vaječnou směs a pěkně rozprostřete.
  9. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů Celsia, pečte dozlatova pozvolna 12–15 minut.
  10. Poté vyndejte z trouby, nechte asi 5 minut odpočinout a pak nožem uvolněte okraje.
  11. Rychle vyklopte pomocí talíře nebo ploché pokličky, která je větší než pánev, a podávejte posypané řeřichou. Chutná skvěle teplá i studená.

TIP pro vás: Můžete přidat i hrášek, artyčoky, houby, brokolici nebo sýr.

Zdroj: vlasta.cz, jamieoliver.com, ireceptar.cz, celiak.cz

Související články