Chutný, zdravý a voňavý. Přesně takový je náš skořicový koláč z plechu. Jeho největším benefitem je ale jeho složení, které ocení především bezlepkáři či lidé, kteří chtějí mlsat zdravě.
Pokud tedy nevíte, čím uctít nečekanou návštěvu nebo jakou svačinku nachystat dětem do školy či sobě a manželovi do práce, skořicový dezert může být tím pravým. Koláč navíc krásně provoní domácnost a navnadí příjemnou atmosféru. Příprava je tak jednoduchá, že pečení zvládne úplně každý.
Proč bychom měli jíst skořici?
- ničí bakterie (dezinfekční účinky)
- působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné)
- posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašli)
- pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru)
- podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení)
- upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník)
- uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol)
Návod na přípravu skořicového koláče
Na těsto budeme potřebovat:
- 200 g másla
- 4 vejce
- 60 g cukru moučka
- 120 g mandlové mouky
- 1 špetka soli
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 3 kapky rumu
- 4 lžíce smetany
Na náplň si připravíme:
- 150 g březového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 °C. Nastavíme režim spodního i horního pečení.
- Utřeme máslo spolu s vajíčkem a březovým a moučkovým cukrem.
- Přidáme mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva, trochu rumu, smetanu a celou směs vymícháme dohladka.
- Jednu polovinu těsta rozetřeme na hluboký plech vyložený pečicím papírem.
- Smícháme březový cukr s mletou skořicí a těsto posypeme 3 lžícemi směsi.
- Poté na plech nalijeme druhou polovinu těsta a rovnoměrně posypeme zbývající směsí cukru a skořice.
- Koláč pečeme přibližně 40 minut. Zda je hotový, poznáme pomocí špejle, kterou opatrně propíchneme těsto ze všech stran.
- Dezert podáváme vlažný s dobrou kávou nebo čajem.