Borůvky, které jsou bez ohledu na roční období k dostání v obchodech, jsou tzv. kanadské borůvky, lesní borůvky jsou unikát a jeden z mála druhů ovoce, které nedokážeme úspěšně pěstovat a musí se pro ně zajít do lesa, a to během léta, kdy dozrávají. Obě rostliny pocházejí ze stejného rodu brusnice, ale kanadské borůvky mají původ v Severní Americe, proto dostaly označení „kanadské“.
Od našich lesních se liší už na první pohled, a to velikostí a tím, že fialovomodré barvivo zpravidla obsahuje jen jejich slupka, dužina má žlutozelenou barvu. Díky šlechtění bývají sladší, ale při nákupu můžete narazit nejen na příjemně sladké bobule, ale i na vodnaté a bez chuti.
Oproti tomu lesní borůvky mají vždycky intenzivní chuť, výrazné aroma a sytě modrou barvu i uvnitř. Obsahují totiž násobně více barviv – antokyanů a dalších zdraví prospěšných látek. Kanadské borůvky je obsahují také, v tom jsou si obě rostliny podobné, ale antioxidantů, minerálů a vitaminů ty divoké přece jenom umějí nasbírat zajímavější škálu.
Někdo dává přednost kanadským kvůli chuti, protože lesní borůvky jsou až mírně nakyslé a díky tříslovinám mohou chutnat i lehce nahořkle. Pamatujte ale, že je to s nimi podobné jako třeba s jablky – staré trpké odrůdy jsou také nutričně bohatší než naleštěné šťavnaté Golden Delicious z obchodu.
Drobné letní ovoce vám zpříjemní posezení s rodinou či přáteli. Vyzkoušejte podle našich receptů borůvky v kynutém koláči nebo cheesecaku...
Borůvková litá kynutá buchta
Nejjednodušší a nejrychlejší moučník z kynutého těsta, který můžete péct po celé léto a střídat jen ovoce, které na něj umístíte.
Doba přípravy: 20 minut + kynutí, pečení 30 minut
Suroviny na 12 řezů:
500 g hladké mouky • 30 g cukru krystalu • 10 g sušeného droždí • 1 vejce • 400 ml mléka • 120 ml oleje • špetka soli •
NA OZDOBU:
300–500 g borůvek • mandlové lupínky (nejsou nezbytně nutné)
DROBENKA:
75 g cukru krupice • 75 g změklého másla • 75 g hrubé mouky
Postup:
- Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, mléko a olej a zpracujte na řidší těsto. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte v teple asi 45 minut kynout.
- Těsto rozlijte na tukem vymazaný plech, poklaďte borůvkami a případně plátky mandlí.
- Zasypte drobenkou, připravenou promnutím uvedených surovin, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
Limetový cheesecake s borůvkovým ornamentem
O dokonalou chuťovou souhru tohoto cheesecaku se postará kombinace tropické limety, která zvýrazní chuť českých lesních borůvek v krémové sýrové náplni. Zahradní „kanadské“ borůvky tak skvělé spojení jako ty pravé nedokážou.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 70 minut
Suroviny na dortovou formu o průměru 20 cm:
KORPUS:
180 g hladké mouky • 80 g změklého másla • 30 g cukru krupice • 1 vejce
KRÉM:
600 g sýra Philadelphia • 130 g cukru krupice • 150 g borůvek • 3 vejce L • 1 limeta • cukr podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy nasypte mouku, cukr a na kostičky pokrájené máslo. Prsty zpracujte drobenku, přidejte vejce a důkladně propracujte. Vzniklou směs nasypte do dortové formy, rovnoměrně upěchujte a na 10 minut vložte do trouby.
- Borůvky očistěte a propláchněte studenou vodou. Sceďte je, nasypte do kastrůlku, oslaďte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte 10 minut povařit. Přes hustý cedník borůvky propasírujte a nechte vychladnout.
- Po upečení nechte korpus lehce zchladnout a zatím umíchejte krém. Ve velké míse metlou rozmíchejte krémový sýr a cukr, přidejte limetovou šťávu i kůru a po jednom vyklepněte a zapracujte vejce. Krém nalijte na korpus, uhlaďte a několikrát formou udeřte o stůl, aby zmizely vzduchové bubliny. Povrch dortu pokapejte borůvkovým rozvarem a špejlí vytvořte malé víry.
- Cheesecake vložte do trouby, pod mřížku dejte pekáč s vodou a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 120 °C a pečte ještě 45 minut. Po upečení nechte cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu, uložte do lednice a nechte přes noc ztuhnout. Pak podávejte.
Zdroj: časopis Vlasta