Tento recept k nám do redakce dorazil od paní Věry z Horek u Čáslavi. „Recept mám od své maminky a ta zase od své. Předává se tedy z generace na generaci,“ říká pětaosmdesátiletá paní Věra.
Boží milosti patří k jejím nejpopulárnějším receptům, kdykoli se koná v obci maškara nebo jiná akce, musí je upéct a sousedé se o ně můžou doslova poprat.
Recept jsme vyzkoušeli, a přestože nejde o dietní laskominu, je to doslova mana nebeská. „Hlavně nespěchat a dát těstu čas,“ radí paní Věra.
VIDEO: Recept na boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Podívejte se.
Co budete potřebovat?
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 40 g másla
- 40 g moučkového cukru
- oříšek čerstvého droždí
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- mléko podle potřeby
Postup:
- Hladkou mouku prosejte, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo a cukr. Oříšek droždí zapracujte do těsta, a když je rozdrobené, přidejte kypřicí prášek, žloutky, 2 lžíce rumu a zadělejte mlékem. Mléko přidávejte postupně tak, aby těsto nebylo ani moc hutné, ani řídké – jak říká paní Věra, aby „pérovalo“.
- Nechte ho 20 minut přikryté v míse, aby neokoralo. Pak těsto rozválejte, odstraňte přebytečnou mouku a nechte čtvrt až půl hodiny rozválené.
- Pak těsto otočte a znovu rozválejte tak, aby bylo silné zhruba jako špejle nebo stéblo slámy (3–4 mm). Opět odstraňte přebytečnou mouku a nechte znovu odpočinout asi čtvrt hodiny.
- Poté těsto nakrájejte rádýlkem na čtverečky, jak vám to vyjde, tvary se moc netrapte.
- Ve větším kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje nebo sádla a nakrájené kousky pomalu vhazujte do rozpáleného tuku.
- Smažte v tuku asi 10 minut, správně „udělané“ jsou tehdy, když se trošku nafouknou a lehce zrůžoví. Na pomoc si můžete vzít dvě špejle, kterými pomůžete smažené milosti v tuku otočit.
- Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru a můžete začít jíst. Chutnají skvěle horké i vychladlé, ale až je ochutnáte, asi vám do rána nevydrží.