Letos oslavila herečka Jiřina Bohdalová 93. narozeniny, ovšem stále je plná energie. A to nejen v práci, ale i u plotny. Jako o vyhlášené kuchařce se o ní nemluví náhodou. Na svém kontě má nejenom nespočet filmových a divadelních rolí, ale také chutných receptů. Napsala navíc i několik kuchařek a objevuje se často v kulinářských pořadech.

Jedním z jejích oblíbených receptů jsou bramborové smaženky, které si určitě rychle zamilujete. Servírovat je můžete teplé jako přílohu k masu, jako hlavní chod, ale skvělé jsou i studené třeba ke svačině. 

Tohle není stará dobrá klasika

Když se řekne smaženka, představí si většina z nás klasický socialistický hit. Chléb ve vajíčku potřený hořčicí a ozdobený cibulí či kyselými okurkami se v bufetech připravuje dodnes.

Historie smaženky přitom sahá až do 70. let minulého století. V té době však připomínala spíš malý karbanátek a československé státní normy jasně přikazovaly, co by měla obsahovat.

Tehdejší sýrová smaženka připomínala jakousi obdélníkovou kroketu, složenou ze strouhaného eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, česneku a soli. Smažila se na rozpáleném oleji a podávala na chlebu potřeném hořčicí a posypaným nasekanou cibulí.

A jaké jsou smaženky podle Jiřiny Bohdalové? Zcela jiné, netradiční. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Zdroj: Youtube

Bramborové smaženky Jiřiny Bohdalové

Ingredience: 

  • 750 g vařených brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka dle potřeby
  • 2 lžíce nakrájených hub (sušených a povařených)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce nasekané cibule
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • petržel
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve na sádle nechte zesklovatět cibuli.
  2. Připravte si těsto: Smíchejte vařené brambory, 2 vejce, petržel a nakrájené houby dohromady. Postupně přisypávejte polohrubou mouku, dokud nebudete mít těsto, které se nebude lepit.
  3. Pomoučněte si pracovní plochu a z těsta vyválejte váleček dlouhý asi 5–6 cm.
  4. Váleček nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
  5. Placičky nejprve obalte v rozkvedlaném vejci a poté ve strouhance.
  6. Smažte ponořené v oleji z obou stran dozlatova.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz