Pečení domácího chleba je vždycky radostný zážitek. Nejen že víte, co do těsta dáváte, ale také si můžete být jistí, že vám takový chléb vydrží déle než kupovaný. Pokud jste ještě nikdy domácí chleba nepekli, zkuste začít s něčím jednodušším, kde nepotřebujete kvásek ani dlouhé kynutí. Ideální je chléb z bramborového těsta. Chutná skvěle!

Zdroj: Youtube

Bramborový chléb představuje zajímavou variantu klasického chleba. Hlavní složkou jsou brambory, které dodají chlebu vláčnost a mírně sladkou chuť, což ho odlišuje od většiny ostatních druhů chleba.

Domácí bramborový chléb milují v Irsku

Bramborový chléb je velmi oblíbený v Irsku, kde je běžnou součástí tamních snídaní. U nás a na Slovensku je populární zejména v oblastech s bohatou historií pěstování brambor.

Recept na bramborový chléb

Budete potřebovat:

  • 250 g brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 1 lžičku rostlinného oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru krupice

Jak připravuje bramborový chléb známá cukrářka a pekařka Mirka Van Gils Slavíková?

Postup:

  • Brambory uvařte v osolené vodě do úplného rozvaření, rozmačkejte je a nechte trochu vychladnout.
  • V míse smíchejte teplou vodu s teplým mlékem, přidejte sůl, cukr a sušené droždí.
  • Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Poté přidejte rozmačkané brambory a důkladně promíchejte, dokud z brambor nezmizí veškeré hrudky.
  • Přidejte mouku a hněťte těsto, dokud nebude pevné, mělo by to trvat zhruba 5–7 minut.
  • Z těsta udělejte bochník, potřete ho olejem a dejte do mísy. Tu přikryjte navlhčenou utěrkou nebo potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě asi 40–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • Poté těsto přendejte na plech (nejlépe kulatý) nebo do pánve, která je vhodná do trouby. Vyložte pečicím papírem, posypte lehce moukou a udělejte ostrým nožem na povrchu zářezy.
  • Přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  • Vložte do trouby předehřáté na 210 °C a pečte 30 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez ní.
  • Upečený chléb nechte vychladnout na drátěné mřížce a můžete krájet.

Zdroj: vlasta.cz, instagram.com/p/CBQe1RcHedx/?hl=cs Instagram Mirky Van Gils Slavíkové, fresh.iprima.cz

Související články