Co možná nevíte o černém čaji

Znalci přistupují k jeho přípravě a pití jako k obřadu, ale většina z nás toho o čaji zase tak moc neví, přestože ho pijeme denně.

Černý i zelený čaj jsou lístky stejné rostliny, které se liší jen způsobem zpracování. Nejméně zpracovaný (a proto s větším obsahem vitaminů a minerálů) je zelený čaj, ale je to na úkor jeho trvanlivosti.

Černý čaj prochází složitějším zpracováním, které zintenzivní jeho chuť, barvu a prodlouží trvanlivost. Čaj má mnoho příznivých účinků na zdraví díky antioxidantům a dalším prospěšným látkám, pijte ho tedy pravidelně, avšak s konzumací (zejména silného čaje) byste to zároveň neměli přehánět.

Stejně jako káva obsahuje i čaj kofein, který ale působí jinak. Kávový kofein účinkuje (a povzbuzuje) okamžitě, zatímco čajový kofein (kterého čaj obsahuje přibližně poloviční množství než káva) tělo vstřebává postupně a může mít účinek až šest hodin. Sypané čaje mají samozřejmě těchto látek daleko více než čaje sáčkové, kterých proto můžete vypít víc.

A víte, že zalévat čaj horkou vodou – právě uvařenou – není nejlepší příprava? Voda, kterou se čaj zalévá, by měla mít přibližně teplotu mezi 60 až 90 °C. Nejlepší je voda (ideálně pramenitá s nižší tvrdostí) převařená a chvilku odstátá.

Scones s brusinkami

Tradiční britské bochánky scones jsou přesně to pečivo, jaké se k čaji či kávě hodí.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 12 kusů:

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g cukru krystalu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g brusinek
  • 100 g lískových ořechů
  • 6 lžic studeného másla
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli do těsta
  • vločková sůl na ozdobu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přilijte smetanu a vařečkou vypracujte tužší těsto.
  2. Ořechy i čokoládu nasekejte nahrubo a spolu s brusinkami přidejte do mísy. Zapracujte do těsta, vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem placku a kulatým vykrajovátkem nakrájejte na kolečka. Posypte vločkovou solí, vložte do trouby a pečte 15 minut.

Cannelés bordelais – francouzské bábovičky

„Měděné“ kloboučky pocházejí z Bordeaux a pod svou tenkou karamelizovanou vrstvou skrývají intenzivní tóny vanilky a kvalitního rumu nebo koňaku.

Doba přípravy: 20 minut, odpočinutí těsta 1 hodina, pečení 1 hodina

Suroviny na 15 kusů:

  • 500 ml mléka
  • 105 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystalu
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 30 ml rumu
  • 40 g změklého másla + na vymazání formiček

Postup:

  1. Vejce se žloutkem vyšlehejte do světlé pěny, smíchejte s mlékem, semínky z vanilkového lusku a nalijte do kastrůlku. Na mírném ohni za stálého míchání nechte zhoustnout. Přeceďte přes jemné sítko a nechte zchladnout.
  2. Smíchejte cukr a mouku, přidejte máslo, rum a přilijte vaječnou směs. Promíchejte, abyste získali tekuté hladké těsto. Nechte vychladnout, přikryjte fólií a dejte na hodinu do lednice.
  3. Mezitím dobře vymažte plech s formičkami nebo samostatné malé bábovičky a položte je na rovný plech. Troubu předehřejte na 240 °C. Těsto nalijte do formy, nahoře nechte asi 1/2 cm místa, cannelés v troubě nabudou. Pečte 10 minut, snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 50 minut. Po upečení cannelés nechte zchladnout asi 3 minuty ve formě, poté vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Před servírováním můžete poprášit moučkovým cukrem. Snězte je co nejčerstvější, zbytečně je neskladujte.

Sicilské cannoli

Smažené trubičky plněné ochucenou ricottou patří k tradičním pokrmům ze Sicílie, do hutného krému můžete vmíchat i kandované třešně.

Zdroj: Youtube

Doba přípravy: 40 minut, odpočinutí těsta 2 hodiny, dokončení 30 minut

Suroviny na 22 kusů:

TRUBIČKY:

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystalu
  • 125 ml marsaly nebo jiného vína typu sherry
  • 1 lžička holandského kakaa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 42 g slunečnicového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky soli
  • řepkový olej na smažení

KRÉM:

  • 600 g ricotty
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 30 g hořké čokolády
  • 10 g kandované pomerančové kůry
  • 20 g nesolených pistácií

NA OZDOBU:

  • nesolené pistácie
  • čokoládové kousky
  • kandovaná pomerančová kůra
  • moučkový cukr

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, skořici a sůl. Přilijte olej, ocet, bílek a tolik vína, aby vzniklo hladké těsto. Přendejte je na pomoučenou pracovní plochu a ručně hněťte asi 5 minut. Výsledkem by mělo být hebké těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a nechte odpočinout 2 hodiny v lednici.
  2. Těsto rozdělte na dvě části. Část, s níž nepracujete, zabalte. Z druhé části těsta na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte plát tenký jako list papíru. Vykrajujte kolečka o průměru 10 cm a obtočte je kolem kovových trubiček (ty před prvním použitím potřete lehce olejem). Na spoji je dobře přimáčkněte, okraj můžete potřít žloutkem. Žloutek by se neměl dostat na trubičku, těsto by se k ní přilepilo.
  3. V hlubokém hrnci zahřejte dostatečné množství oleje na 190 °C a postupně vkládejte cannoli. V hrnci musejí volně plavat, aby se usmažily ze všech stran. Nechte je okapat na několika vrstvách papírových utěrek a jen lehce zchladnout. Ještě teplé cannoli sundejte lehkým stlačením kovové trubičky a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  4. KRÉM: ricottu vyšlehejte s cukrem, přidejte skořici a semínka z vanilkového lusku a promíchejte. Nakrájejte nadrobno kandovanou pomerančovou kůru, čokoládu i pistácie a vmíchejte do ricotty. Krém můžete připravit i den dopředu.
  5. Krém přendejte do cukrářského sáčku a z obou stran cannoli naplňte. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou, hoblinkami čokolády nebo mletými pistáciemi, poprašte moučkovým cukrem. Cannoli jsou nejlepší úplně čerstvé, později mají tendenci měknout a ztrácejí křupavost.

Čajové sendviče

Základem dobrých sendvičů je náplň, ale také kvalitní toustový chléb. Kupte proto raději čerstvý, bez prodloužené trvanlivosti.

Sendviče s rostbífem

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 8 krajíců žitného chleba
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 200 g rostbífu
  • klíčky či bylinky na ozdobu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Crème fraîche smíchejte s hořčicí, podle chuti osolte a opepřete. Namažte na žitné krajíce a poklaďte rostbífem. Ozdobte klíčky nebo bylinkami.

Okurkové sendviče

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 12 krajíců tmavého toustového chleba
  • 100 ml majonézy
  • 1 salátová okurka
  • kůra z 1 citronu
  • 12 uvařených krevet
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

  1. Do misky vlijte majonézu, smíchejte ji s citronovou kůrou, osolte a opepřete. Okurku nakrájejte na tenké plátky. Z toustových chlebů vykrojte kolečka, namažte je ochucenou majonézou a poklaďte okurkami. Na každý sendvič položte krevetu. Zbylou majonézu můžete dát do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a sendviče ještě ozdobit a posypat tymiánem.

Sendviče s lososem

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 8 plátků bílého toustového chleba
  • 200 g uzeného lososa
  • 100 g krémového sýra
  • 1/2 svazku ředkviček
  • 1 hrst rukoly
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. V misce smíchejte krémový sýr a většinu nasekaného kopru, směs osolte, opepřete a promíchejte. Ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka. Z toustového chleba odkrojte okraje a válečkem je lehce rozválejte, budou se pak dobře tvarovat. Každý plátek namažte ochuceným sýrem a položte na něj kousek lososa a trochu rukoly. Opatrně ho zaviňte a položte na talíř spojem dolů. Na každou rolku položte pár koleček ředkvičky, snítku kopru a zafixujte rolku párátkem.

Sendviče s kuřetem a avokádem

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 plátky světlého a 4 plátky tmavého toustového chleba
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 zralá avokáda
  • 150 g krémového sýra
  • 1 hrst pažitkových klíčků
  • 50 g másla
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa osolte a opepřete, na každé položte kousek másla, lehce podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte je zchladnout a pak natrhejte na kousky.
  2. Z toustového chleba okrájejte kůrku, pak na sebe položte vždy světlý a tmavý plátek a šikmo rozpulte, abyste získali trojúhelníkový základ sendvičů. Avokádo rozpulte a odstraňte pecku. Lžící vyjměte dužinu a dejte ji do misky. Osolte, opepřete, vmíchejte citronovou šťávu a vidličkou rozmačkejte.
  3. Světlé chleby namažte rozmačkaným avokádem, na ně dejte klíčky a kuřecí maso. Tmavé chleby namažte krémovým sýrem a přiklopte na kuře. Pokud sýr zbude, můžete jím ozdobit i vršek sendvičů.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články