Červená řepa je mezi výživovými specialisty oblíbenou surovinou, kterou rádi a často zařazují do jídelníčků. Nejen že podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev, především obsahuje látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně-cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. „Řepa je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů neboli nitrátů, díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová.
Věděli jste, že řepu ocení nejen sportovci, ale i studenti a duševně pracující? Díky obsahu velkého množství dusnatých látek, jež zvyšují průtok kyslíku mozkem, tak dokáže červená řepa povzbudit i mozkovou aktivitu.
S pojídáním červené řepy bychom to ale neměli přehánět. Přestože její přínosy násobně převyšují rizika, jsou případy, kdy může i škodit. Její nadměrná konzumace neblaze působí na játra a ovlivňuje tvorbu ledvinových kamenů. Vyhnout by se jí měli také lidé trpící dnou a vhodná není ani pro jedince s velmi nízkým krevním tlakem. Červená řepa ho totiž ještě více snižuje. Už jste vyzkoušeli nízkokalorické řepové burgery s vlašskými ořechy? Přinášíme jednoduchý recept.
Vyzkoušejte recept na řepové burgery s vlašskými ořechy
Ingredience:
• 100 umletých vlašských ořechů
• 500 g předvařené řepy
• 2 vejce
• 3 stroužky česneku
• 1 lžička soli
• 1 lžička pepře
• petržel či oregano
• bazalka
• 1 lžička koriandru
Postup:
Řepu nastrouhejte najemno a smíchejte s dalšími ingrediencemi. Vytvarujte menší placičky a pečte v troubě na pečicím papíře na 160 °C přibližně 45–50 minut.
Zdroj: Synergy Communications, ireceptar.cz