Sluší jí to za tepla, za studena, v salátu, na pekáčku i v hrnci. Výborně ladí s česnekem, křenem, zelím, jablky či ořechy, dodá vláčnost sladkým moučníkům a esteticky i chuťově doprovodí řadu nejrůznějších pokrmů.

Červená řepa obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek s mnoha pozitivními účinky na organismus včetně detoxikačních. Maximum živin z ní dostane odšťavňovač. Temně rudý pigment řepné šťávy – betanin nejen spolehlivě barví ruce (budete-li řepu loupat, vezměte si gumové rukavice), ale také se (pod označením E162) používá k dobarvení marmelád, bonbonů a jiných potravin, dokonce i masných a mléčných výrobků.

Budete-li červenou řepu vařit v tekutině, uvolní se do ní pigment a přijde tím o část barvy i chuti. Proto, není-li tekutina – třeba polévka – součástí pokrmu a řepu potřebujete jen uvařit, vařte ji neoloupanou v páře (zůstane šťavnatá) nebo ji zabalenou v alobalu či na plechu upečte (pak je víc nasládlá). Bulvy předtím pouze omyjte a ponechte jim oba konečky – kořínky i zbytky po odtrhnutí listů. Snažte se nepoškodit slupku, aby z řepy zbytečně neodtékala šťáva. Po uvaření nechte řepu mírně zchladnout, ještě teplou ji nejsnadněji oloupete.

Ukrajinský boršč

Boršč se stal synonymem ruské kuchyně. Má různé varianty, ale jeho nejlepší verze pocházejí z Ukrajiny.

Doba přípravy: 30 minut, vaření 3,5 hodiny

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g hovězích žeber
  • 2 kuřecí skelety
  • 300 g kořenové zeleniny na vývar
  • 1 malá hlávka bílého zelí (nakrájená najemno)
  • 4 menší červené řepy, nastrouhané a zakapané šťávou z 1 citronu
  • 4–5 menších nakrájených brambor
  • trocha husího nebo kachního sádla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • nasekaný kopr
  • několik stroužků rozdrceného česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Maso, skelety a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu zalijte ve velkém hrnci studenou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte asi 3 hodiny. Na začátku varu sbírejte vzniklou pěnu, aby se vývar nezkalil. Sceďte ho, libové maso nakrájejte na menší, úhledné kousky.
  2. Maso vraťte do vývaru, přidejte zelí, řepu a brambory a povařte 15 až 20 minut.
  3. Mezitím osmažte na rozehřátém sádle nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Vmíchejte rajčatový protlak a cukr. Směs přidejte do polévky a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte, přidejte do ní nakrájený kopr a česnek a podávejte.

Kroupové rizoto s červenou řepou

Doba přípravy: 30 minut příprava, 80 minut vaření

Suroviny na 4 porce:

  • 300 g větších ječných krup (velikost č. 9)
  • 1 menší cibule
  • 1 menší červená řepa
  • olej na opečení
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř •
  • 1/2 čajové lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky umletého nového koření
  • 50 ml kombuchy
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 malá žlutá řepa
  • čerstvé microgreens (mikrobylinky - nejde o klíčky, ale o mladé rostlinky zeleniny s prvními listy, které mají vysokou koncentraci živin)
  • naložená červená cibulka

Postup:

  1. Kroupy důkladně a opakovaně propláchněte ve studené vodě a dejte do hrnce s dostatečným množstvím horké, osolené vody. Vařením kroupy totiž nejen zvětší svůj objem, ale trochu i vodu zahustí. Nemusíte tak kroupami stále míchat, aby se nepřipálily. Zhruba po necelých 50 minutách by kroupy měly být měkké. Sceďte je a znovu propláchněte, aby se neslepily.
  2. Na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte nastrouhanou řepu, osolte, opepřete, zaprašte mletým zázvorem a novým kořením a jen krátce promíchejte, aby se chutě propojily. Podlijte kombuchou, která dodá jídlu nejen trochu nakyslosti, ale skvěle podrží i sytou barvu řepy. Přilijte vývar, přidejte kroupy a svařte do konzistence klasického rizota.
  3. Ihned servírujte do hlubokého talíře. Doplňte měsíčky naložené červené cibulky, tenkými plátky žluté řepy a čerstvými microgreens.

Lívance s červenou řepou

Lívancům s nezvyklou výraznou barvou neodolají děti ani dospělí. Stojí za to vyzkoušet.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g uvařené červené řepy
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 450 ml mléka
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • med nebo javorový sirup a hrst ostružin k podávání

Postup:

  1. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky a rozmixujte s mlékem. Přidejte vejce, a ještě několika pulzy promixujte.
  2. V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přilijte tekuté suroviny a rozpuštěné máslo. Všechno dobře promíchejte.
  3. V lívanečníku nebo na pánvi rozehřejte olej, nalijte těsto a lívance z obou stran opečte. Podávejte s čerstvým ovocem, přelité medem nebo javorovým sirupem.

Čokoavokádové muffiny s červenou řepou

Máslově a po oříškách chutnajícímu avokádu to s červenou řepou ladí.

Doba přípravy: 30 minut, pečení 15–20 minut

Suroviny na 36 menších muffinů:

  • 200 g červené řepy (uvařené a najemno nastrouhané)
  • 100 g 55% čokolády
  • 75 g kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 100 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 140 g rýžové mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • papírové košíčky

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:

  • 100 g čokolády
  • 1 vyzrálé avokádo

Postup:

  1. Nastrouhanou řepu s rozpuštěnou čokoládou dejte do mixéru a vymixujte do hladka. Přidejte olej, cukr a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Postupně přidávejte vejce, rýžovou mouku s kypřicím práškem, sodu, kakao, sůl. Dobře promíchejte.
  2. Do formiček na muffiny vložte papírové košíčky a každý košíček naplňte do tří čtvrtin těstem. Dejte péct na 15-20 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
  3. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na krém. Potom ji vlijte do mixéru, přidejte avokádo a rozmixujte do hladka.
  4. Vychladlé muffiny potřete čokoavokádovým krémem, nechte ho trochu ztuhnout a můžete podávat.

Vyšlo ve Vlastě 8. 3. 2023.