Věděli jste, že původ čočkové polévky sahá nejspíš až do antického Řecka? Ono to ale vlastně dává smysl, protože čočka byla jedna z prvních plodin, kterou lidé pěstovali. O čočkové polévce se také píše v Bibli. Dnes je oblíbená po celém světě, každá země ji ale připravuje trochu jinak. 

Proč se vyplatí její pravidelná konzumace?

Čočka patří mezi luštěniny a nejčastěji se prodává v sušené podobě. I když je to bezmasé jídlo, má poměrně vysoký obsah bílkovin. Třeba taková černá čočka má dokonce rovných 24 g proteinu na 100 g, což je hodně zajímavé nejen pro milovníky fitness, ale také pro vegetariány či vegany.

Čočka má také nízký obsah tuků, tudíž se hodí i do různých diet. Je rovněž plná vlákniny, sacharidů a dalších živin, jako jsou například železo a draslík. Existuje mnoho druhů čočky, u nás se nejčastěji setkáme s hnědou, červenou, černou či zelenou.

Zdroj: Youtube

Čočková polévka Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 

  • 250 ml mléka
  • 125 g červené čočky
  • 1 litr vody
  • 4 ředkvičky
  • 2 rajčata
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 sušená a nadrcená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: 

  1. Rajčata nařízněte ostrým nožem do kříže a spařte je ve vroucí vodě. Rozpulte, vyjměte dužinu a použijte jen zbylou část, kterou nakrájíte nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a restujte na něm asi 2 minuty cibuli. Přidejte česnek, chilli papričku a znovu krátce orestujte.
  3. Vmíchejte protlak a zarestujte ho. Přidejte čočku, rajčatovou dužinu a nakonec mouku.
  4. Celý obsah hrnce zalijte litrem vody, osolte, opepřete a vařte 15 minut nebo dokud čočka nezměkne.
  5. Obsah hrnce zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko a ještě nechte přejít varem.
  6. Servírujte tak, že do misek rozlijte polévku a ozdobte ji plátky ředkviček a pokrájeným rajčetem.
  7. Nakonec polévku zakápněte olivovým olejem. Ideálně extra panenským.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, pottenpannen.cz, foodoora.cz/blog, kniha Zdeněk Pohlreich - Lehká kuchyně