Věděli jste, že původ čočkové polévky sahá nejspíš až do antického Řecka? Ono to ale vlastně dává smysl, protože čočka byla jedna z prvních plodin, kterou lidé pěstovali. O čočkové polévce se také píše v Bibli. Dnes je oblíbená po celém světě, každá země ji ale připravuje trochu jinak.
Proč se vyplatí její pravidelná konzumace?
Čočka patří mezi luštěniny a nejčastěji se prodává v sušené podobě. I když je to bezmasé jídlo, má poměrně vysoký obsah bílkovin. Třeba taková černá čočka má dokonce rovných 24 g proteinu na 100 g, což je hodně zajímavé nejen pro milovníky fitness, ale také pro vegetariány či vegany.
Čočka má také nízký obsah tuků, tudíž se hodí i do různých diet. Je rovněž plná vlákniny, sacharidů a dalších živin, jako jsou například železo a draslík. Existuje mnoho druhů čočky, u nás se nejčastěji setkáme s hnědou, červenou, černou či zelenou.
Čočková polévka Zdeňka Pohlreicha
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 125 g červené čočky
- 1 litr vody
- 4 ředkvičky
- 2 rajčata
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 sušená a nadrcená chilli paprička
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Rajčata nařízněte ostrým nožem do kříže a spařte je ve vroucí vodě. Rozpulte, vyjměte dužinu a použijte jen zbylou část, kterou nakrájíte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a restujte na něm asi 2 minuty cibuli. Přidejte česnek, chilli papričku a znovu krátce orestujte.
- Vmíchejte protlak a zarestujte ho. Přidejte čočku, rajčatovou dužinu a nakonec mouku.
- Celý obsah hrnce zalijte litrem vody, osolte, opepřete a vařte 15 minut nebo dokud čočka nezměkne.
- Obsah hrnce zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko a ještě nechte přejít varem.
- Servírujte tak, že do misek rozlijte polévku a ozdobte ji plátky ředkviček a pokrájeným rajčetem.
- Nakonec polévku zakápněte olivovým olejem. Ideálně extra panenským.
Zdroj: vlasta.cz, pottenpannen.cz, foodoora.cz/blog, kniha Zdeněk Pohlreich - Lehká kuchyně