Dezert zvaný mug cake, tedy dortík v hrnku, se připravuje v mikrovlnné troubě. Jeho výhodou je, že je hotový během několika minut.

Tento rychlý dezert obsahuje běžné ingredience jako pšeničnou hladkou mouku, cukr, olej nebo máslo, vejce a samozřejmě kypřicí prášek, který zaručí, že bude dortík krásně vykynutý. Do těsta pak lze přidat ořechy, kousky čokolády nebo jiné oblíbené ingredience.

Zdroj: Youtube

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 60 g kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 380 ml teplé vody

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g hořké čokolády rozlámané na menší kousky
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup:

  • Připravte formu o průměru 18 cm vhodnou pro mikrovlnnou troubu, například silikonovou.
  • Vymažte ji tukem a vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
  • V míse smíchejte krystalový cukr, kakao a prášek do pečiva. Použijte metlu k důkladnému promíchání.
  • Přilijte rozpuštěné máslo a teplou vodu a šlehejte směs, dokud nedosáhnete spojené a hladké hmoty.
  • Nalijte směs do připravené dortové formy.
  • Vložte formu do mikrovlnné trouby a pečte při 400 W (střední teplota) po dobu 5–6 minut.
  • Ověřte špejlí, zda je korpus upečený.
  • Nechte korpus mírně vychladnout, poté ho opatrně přeneste dnem vzhůru a sejměte pečicí papír.

Jak připravit polevu:

  • Nasypte čokoládu do vhodné nádoby a přilijte smetanu.
  • Ohřejte směs v mikrovlnné troubě na 600 W po dobu jedné minuty.
  • Dobře promíchejte čokoládovou polevu.
  • Položte vychladlý dort na talíř a nalijte na něj polevu.
  • Rozetřete ji lžící po povrchu a nechte ji lehce stéct po krajích.
  • Nechte polevu ztuhnout při pokojové teplotě.
  • Můžete podávat.

Náš TIP! Dbejte na to, abyste korpus nepřepekli, aby nebyl suchý a „gumový“. Skladovat dort můžete ve vzduchotěsné nádobě v lednici až čtyři dny. Po vyndání z lednice nechte dort před podáváním odležet alespoň 30 minut při pokojové teplotě.

Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, varimedobroty

Související články